POPLAVE NA SEVERU BIH: Voda ušla u zgrade u nekoliko gradova i opština, saobraćaj ugrožen NAJTEŽE POGOĐEN PRIJEDOR
Foto: Printscreen Twitter

Nepogoda

POPLAVE NA SEVERU BIH: Voda ušla u zgrade u nekoliko gradova i opština, saobraćaj ugrožen NAJTEŽE POGOĐEN PRIJEDOR

Bosna i Hercegovina -

Obilne padavine večeras i tokom dana stvorile su problem na severu Bosne i Hercegovine, posebno u Prijedoru, ali i na putevima u FBiH, odnosno u Bihaću i Sanskom Mostu, prenosi Klix.ba.

Kako prenose mediji iz RS, najveći problem su padavine izazvale u Prijedoru, gde je voda ušla u mnoge objekte poput Razvojne banke i Doma penzionera. Najgora situacija je u objektima na Urijama i u naseljima Topolik, Vrbice i Puharske.

U Civilnoj zaštiti ističu da su haos izazvale površinske vode, a ne vodotok reke Sane, koji je mnogo niži od granice kada se aktivira prvi stepen odbrane od poplava, a to je 420.

Poplave su se dogodile i u velikom broju mesnih zajednica u gradu Bihaću. Poplave su zabeležene u Gatima, Čavkićima, Malom Lugu, Zlopoljcu, Ribiću, Ripču. Ipak, najkritičnija je situacija u opštini Orašac, gde je ugrožena imovina građana i gde se mještani od jutra bore sa poplavom, a reka Una je pretekla kritičnu tačku u centru grada.

Obilne padavine dovele su do izlivanja potoka na području opštine Kostajnica, ali nije bilo poplavljenih objekata.

Na društvenim mrežama moguće je pronaći brojne fotografije i video zapise poplavljenih područja sa ovih mjesta, a na nekima se vidi da su poplavljena i mesta u Bihaću, Sanskom Mostu, Kozarskoj Dubici, Bosanskom Novom.

Problemi na putevima

Zbog vode na magistralnom putu obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Bosanska Otoka - Bužim - Velika Kladuša i preusmeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, na skretanju prema Kozarcu i Kamičanima, voda je zatrpala kolovoz, kao i na deonici od Prijedora do Sanskog mosta u mjestu Čarakovo.

Na magistralnom putu Bosanska Gradiška - Bosanska Dubica u mestu Bistrica saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom zbog odrona i vode koja se izlila na kolovoz. Takođe, zbog velike količine vode na kolovozu, vozači treba da obrate pažnju i na magistralni put Banjaluka – Klašnice, na području Zalužana, u pravcu Klašnica.

Na putu Srbac - Derventa saobraća se na više mesta usporeno, jednom saobraćajnom trakom, zbog vode na kolovozu kao i na ulazu u Kozarsku Dubicu iz pravca Prijedora.

Iz Auto-moto saveza RS precizirali su da je saobraćaj u mestu Brekinja/Milića Gaj potpuno obustavljen zbog izlivanja rijeke Knežive. Saobraćaj je obustavljen i na lokalnom putu Božići - Pucari - Podgradci.

Intenzivne padavine dovode do usporenog i otežanog saobraćaja na većini puteva u Bosni i Hercegovini, posebno na sjeveru.

Zbog opasnosti od vremena i prognozirane veće količine padavina za sever Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto upozorenje koje je na snazi do ponoći.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track