BOSNA I HERCEGOVINA DOBILA STATUS KANDIDATA ZA EU: Zahtev podnet 2016. godine
Foto: Shutterstock

BOSNA I HERCEGOVINA DOBILA STATUS KANDIDATA ZA EU: Zahtev podnet 2016. godine

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, ali mora da ispuni još brojne uslove da bi postala punopravna članica evropske porodice zemalja.

Da BiH dodele status kandidata, odlučili su lideri EU na današnjem samitu Evropskog saveta.

Odluku o dodeli kandidatskog statusa za BiH su, podsetimo, već doneli ministri za Evropu na sastanku koji je održan 13. decembra.

Evropska komisija je za BiH u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam uslova, a to je da će, primera radi, prioritetno usvojiti izmene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, usvojiti zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu i usvojiti zakon o sudovima BiH.

Osim toga, BiH mora da donese i zakon o sprečavanju sukoba interesa, preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te odlučno unaprediti rad na obezbeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbeđivanju funkcionisanja sistema azila.

Pritom, BiH treba da obezbedi zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja, te da garantuje slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Jedan od uslova je i da BiH obezbedi rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Podsetimo, BiH je potencijalni kandidat za učlanjenje još od 2003. godine, a zvaničan zahtev za članstvo predala je u februaru 2016. godine.

Inače, status države kandidata jedan je od koraka u procesu pristupanja EU i prethodi otvaranju pregovora o pristupanju. Prema dosadašnjoj praksi, status se može dodeliti državi kada je ostvarila određeni napredak u ispunjavanju kriterijuma za članstvo, ali nedovoljan za otvaranje pregovora o pristupanju. Pregovori kreću kada se članice EU na sastanku Evropskog saveta jednoglasno usaglase o početku.

Evropska komisija je izmenila metodologiju za buduća proširenja, a onih prvobitnih 14 prioriteta je donekle preinačeno u osam stavki, uz obavezu da i ostali zadaci budu rešeni u skorije vreme da bi BiH stekla status, odnosno bila bliže i otvaranju pregovaračkog procesa.

Situacija se, dalje, u korist BiH i napretka na evropskom putu okrenula prvenstveno zbog ruskoukrajinskog sukoba, zbog kojeg su i Ukrajina i Moldavija gotovo preko noći dobile status kandidata, iako nisu bile u ozbiljnijoj igri za to.

Status kandidata imaju i Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska. Poslednje proširenje bilo je 2013. godine, kada je Hrvatska postala punopravan član EU.

(Kurir.rs/Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track