"NEMA GOVORA O REVIZIJI DEJTONSKOG SPORAZUMA!" Zobenica: Neformalni zahtev EU je praktično unitarizacija Bosne i Hercegovine
Foto: Kurir Televizija, Philipp von Ditfurth / AFP / Profimedia

region

"NEMA GOVORA O REVIZIJI DEJTONSKOG SPORAZUMA!" Zobenica: Neformalni zahtev EU je praktično unitarizacija Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina -

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije su na sastanku u četvrtak, 15. decembra, potvrdili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, koji je prethodno odobrio Savet opštih poslova Evropske unije. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je na svom Tviter nalogu čestitao građanima Bosne i Hercegovine potvrđivanje statusa kandidata.

O aktuelnostima vezanim za Bosnu i Hercegovinu govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Dragoljub Kojčić, politički filozof, a putem video linka nam se javlja Aleksandar Zobenica, stručnjak za politički marketing.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ne mogu ovo da ne kažem. Da je bilo mudrosti u Evropskoj uniji ne bi došlo do raspada Jugoslavije. Sada je došla na red najneuralgičnija tačka koja ima jako komplikovanu strukturu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sada Evropa treba da se pokaže tako što će uraditi nešto dobro za Bosnu i Hercegovinu - rekao je Kojčić i naglasio da dejtonski sporazum ne sme biti dovede u pitanje:

- Mora se imati u vidu da je dejtonski sporazum primordijalni dokument kao što je i Rezolucija 1244 na Kosovu i Metohiji. Ne sme biti reči o njegovom revidiranju koje bi najviše štete donelo Republici Srpskoj.

Zobenica smatra da prihvatanje kandidature Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nije od velikog značaja za Republiku Srpsku.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

- Iako je to na velika zvona objavljeno, to za Republiku Srpsku ne znači mnogo. EU je pogazila sve principe svog delovanja. Imate Ukrajinu kao kandidata, a na njenoj teritoriji bukti rat, dakle nemoguće je da ona prema postulatima EU dobije takav status. Slično tome, Imate BiH koja je trenutno protektorat i OHR se kao mirovna misija nalazi u Bosni i Hercegovini, a i ona je dobila status kandidata - kaže Zobenica.

Dodao je da treba raditi na tome da se u pravnoj sferi implementiraju one dobre stvari iz pravnog sistema EU, ali je takođe istakao problem poštovanja dejtonskog sporazuma, odnosno suvereniteta i nadležnosti Republike Srpske.

03:17

NEMA GOVORA O REVIZIJI DEJTONSKOG SPORAZUMA! Zobenica: Neformalni zahtev EU je praktično unitarizacija Bosne i Hercegovine

- Vlasti Bosne i Hercegovine će pokušati da iskoriste naredne četiri godine da se ono dobro iz pravnog sistema EU implementira u zakonodavstvo BiH. Simptomatično je, međutim, da Evropska unija u vidu neformalnog uslova za priključenje zahteva praktično unitarizaciju Bosne i Hercegovine, odnosno prenos nadležnosti sa entiteta na državu, a to rukovodstvo Republike Srpske neće prihvatiti - smatra Zobenica.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track