MASAKR NAD SRBIMA NA SVETOG NIKOLU NE SME DA SE ZABORAVI: Ubijeno 56 srpskih civila, devojke vezivali, silovali, pa masakrirali
Foto: YT Screenshot

zločin u gornjoj jošanici

MASAKR NAD SRBIMA NA SVETOG NIKOLU NE SME DA SE ZABORAVI: Ubijeno 56 srpskih civila, devojke vezivali, silovali, pa masakrirali

Bosna i Hercegovina -

Danas, 19. decembra navršava se 30 godina od stradanja 56 srpskih civila u selu Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen za ovaj svirepi zločin.

Naime, na današnji dan, 19. decembra, Fočaci se prisećaju svih 73. meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56 je masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista – pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića.

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra – sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim jeste silovanje devojaka srpske nacionalnosti. Tog 19. decembra 1992. muslimanski zločinci zarobili su četiri devojke iz porodice Višnjić i iživljavali se nad njima.

Muslimanski zločinci su ove devojke najpre vezali za drvo, posle čega su ih silovali pa ubili. Prema izjavi preživelog svedoka, Anđelka Grujičića, sestre Višnjić su bile svezane za hrastić, gde su ih muslimanski vojnici silovali, a potom im odsekli prste i usmrtili ih.

Pokojnom Vlatku Višnjiću su motornom testerom odsekli glavu, pred sestrama i majkom.

Ovakva zverstva, muslimanski zločinci su činili i tokom Drugog svetskog rata kada su masovno ubijali i silovali srpske civile- žene i devojčice. 50 godina kasnije odlučili su da ponove ove strahote nepojmljive ljudskom razumu.

Za masovna i sistematska silovanja Srpkinja po Foči i Gornjem Podrinju do danas niko nije procesuiran niti osuđen. Sličnu sudbinu devojaka iz Gornje Jošanice u leto 1992. doživela je i Srpkinja Branka Kovač. Muslimanski zločinci su upali u selo Ptović i silovali Branku (29) posle čega su je masakrirali. Tom prilikom je ubijen i njen bolesni i teško pokretni otac Sava, rođen 1924.

Srpkinje su silovane, zlostavljane i mučene tokom čitavog trajanja rata u Foči, a mnoge su odvedene iz svojih kuća u logore širom Goražda gde su bile izložene stravičnim oblicima torture i zlostavljanja.

Tokom muslimanske agresije (1992-1995), na području sela Gornja Jošanica poginulo je ukupno 73 meštana, od čega 37 žena. Prema podacima Instituta za istraživanje srpskih stradanja u XX veku, na na području cele opštine Foča stradalo je 648 lica srpske nacionalnosti, među kojima i dvadesetoro dece.

Za ove stravične masakre do danas niko nije odgovarao.

Zvanična komemoracija nevinim žrtvama se održava u maju zbog pogodnijih vremenskih uslova.

Situacija u Jošanici

Jošanica je malo srpsko selo u istočnim delovima Bosne i Hercegovine, nalazi se na granici Hercegovine i Bosne, odnosno na putu između Foče i Višegrada. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, ovo selo je imalo 327 stanovnika, od čega 162 Srba i 167 muslimana.

(Kurir.rs/Zločini nad Srbima)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja