TUŽILAŠTVO BIH: Vodili smo, pa obustavili istragu zbog proslave Dana Republike Srpske! Predmet okončan 9. juna 2022
Foto: screenshot RTRS vijesti

ponovo rast tenzija

TUŽILAŠTVO BIH: Vodili smo, pa obustavili istragu zbog proslave Dana Republike Srpske! Predmet okončan 9. juna 2022

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je pre sedam meseci obustavilo istragu protiv osoba iz Republike Srpske, pokrenutu zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, prema kojoj se obeležavanje 9. januara kao dana tog entiteta smatra neustavnim.

"U Tužilaštvu BiH je postojao predmet koji je okončan 9. juna 2022. godine naredbom o nesprovodjenju istrage, jer je postupajući tužilac ustanovio da je odluka Ustavnog suda BiH izvršena objavom u službenom glasniku", rečeno je sarajevskom portalu Kliks u Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva su naveli da je na tu odluku tužioca podneta žalba, ali da je i ona odbijena.

"Bitno je znati i da redovna procedura podrazumeva da Ustavni sud BiH rešenjem konstatuje da njegova odluka nije izvršena, posle čega po službenoj dužnosti podnosi krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, što se u ovom slučaju nije desilo", naveli su iz državnog tužilaštva.

Političari iz Sarajeva i bošnjačka boračka udruženja traže od Tužilaštva BiH da procesuira zvaničnike Republike Srpske zbog obeležavanja 9. januara kao dana tog entiteta, što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ustavni sud BiH je ranije zauzeo stav da obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske "ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštovanju različitosti".

Sud je naveo i da svi javni organi u BiH, uključujući imenovane i izabrane zvaničnike, moraju da se pridržavaju ustavnog poretka BiH i da poštuju njegove odluke.

Ustavni sud BiH osporava obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kasnije preimenovane u Republiku Srpsku. Obeležavanje tog datuma smatra se diskriminacijom gradjana Republike Srpske koji nisu Srbi.

Centralna proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske ove godine će prvi put biti održana izvan Banjaluke, u Istočnom Sarajevu, što je izazvalo negodovanja bošnjačkih udruženja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track