ODNOSI MEĐU STRANKAMA "OSMORKE" U BIH POLJULJANI Potpredsednik SDP: "Što se mene tiče, koalicija je od danas SEDMORKA"
Foto: Printscreen Instagram

oglasio se mijatović posle sastanka

ODNOSI MEĐU STRANKAMA "OSMORKE" U BIH POLJULJANI Potpredsednik SDP: "Što se mene tiče, koalicija je od danas SEDMORKA"

Bosna i Hercegovina -

Potpredsednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Vojin Mijatović izjavio je danas u Sarajevu da od danas više ne postoji probosanska koalicija "Osmorka" i da je ona sada "Sedmorka".

"Što se nas tiče od danas ’Osmorka’ je postala 'Sedmorka'. Stranka ’Za nove generacije’ (ZNG) za SDP više ne postoji", rekao je Mijatović novinarima posle sastanka proširenog kolegijuma SDP-a.

SDP je ostao bez ijednog delegata u Domu naroda BiH, jer je podršku za hrvatskog delegata dobio Zlatko Miletić, a ne kandidatska lista SDP-a.

Mijatović je dalje kazao da su danas na proširenom kolegijumu SDP-a doneta dva važna zaključka.

"Prvi zaključak je da smo dali nalog kantonalnim organizacijama da od sutra ujutru krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu", naveo je Mijatović.

Drugi zaključak je da SDP od sutra kreće u hitno formiranje Vlade Federacije BiH, kao i da će "značajno usporiti sve procese imenovanja na državnom nivou".

"Podržaćemo imenovanja samo za one institucije nužne za funkcioniranje BiH", naglasio je Mijatović.

Potpredsednik SDP-a je zaključio da bi sutra trebalo da se održi sastanak sa ostalim strankama "Sedmorke" da bi se pokušao naći dogovor o procesima formiranja vlasti na nivou Fedracije BiH i kantona.

"Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, a što se mene tiče davno smo trebali postati manji broj. ZNG za SDP više ne postoji", kazao je Mijatović.

Probosanska koalicija "Osmorka" nastala je pred prošlogodišnje oktobarske izbore okupljanjem manjih stranaka oko SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke, ali su odmah posle izbora počeli sukobi među njima zbog raspodela funkcija u vlasti.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track