PRIPADNICI ORUŽANIH SNAGA BIH OTPUTOVALI U HUMANIRATNU MISIJU: Svi su svesni situacije u Turskoj i spremni su dati maksimum
Foto: EPA-EFE/REFIK TEKIN

PRIPADNICI ORUŽANIH SNAGA BIH OTPUTOVALI U HUMANIRATNU MISIJU: Svi su svesni situacije u Turskoj i spremni su dati maksimum

Bosna i Hercegovina -

Jedinica privremenog sastava i tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) iz sastava Balkanskih medicinskih snaga (BMTF) otputovali su danas iz Sarajeva u Tursku, u humanitarnu misiju u područjima pogođenim zemljotresom u toj zemlji.

Jedinica privremenog sastava OS BiH broji deset specijalista i OS BIH iz BMTF.

"Ponosan sam na vas i na to što imamo mogućnost da pomognemo žrtvama pogodjenim ovom katastrofom u prijateljskoj zemlji", kazao je ministar odbrane BiH Zukan Helez, poželevši im sreću i bezbedan povratak njihovim porodicama.

Zukan Helez
foto: Printskrin YT

Komandir timova OS BiH pukovnik Miralem Čanić rekao je da su svi pripadnici OS BiH koji idu u ovu misiju svesni situacije i da su spremni dati maksimum na ublažavanju tragičnih posledica.

Njih su iz baze u Rajlovcu na put u Tursku ispratili ministar odbrane BiH Zukan Helez, turski ambasador u BiH Sadik Babur Girgin, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić i turski vojni ataše u BiH Mustafa Sitki Tatar.

Jedinica privremenog sastava OS BiH će biti pod operativnom kontrolom nadležne komande Oružanih snaga Turske, dok će medicinski tim OS BiH delovati u sastavu multinacionalnih Balkanskih medicinskih snaga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track