DIPLOME NAPLAĆIVALI 30.000 EVRA: Tužilaštvo traži pritvor za pet uhapšenih dekana, "školovanje" trajalo tri meseca
Foto: Shutterstock

prodali više od 50 svedočanstava

DIPLOME NAPLAĆIVALI 30.000 EVRA: Tužilaštvo traži pritvor za pet uhapšenih dekana, "školovanje" trajalo tri meseca

Bosna i Hercegovina -

Prema naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prekjuče su u akciji "Klaster" uhapsili 11 osoba za koje se sumnja da su izdavali lažne diplome.

Reč je o visokim funkcionerima univerzitetskih i fakultetskih institucija u Bosni i Hercegovini, a pretresi su obavljeni u više gradova i Brčko distrikta.

Prema informacijama „Avaza“, to su: Samostalni univerzitet NUBL Banja Luka, Prometej Banja Luka, PiM Banja Luka, Aperion Banja Luka, UPS Banja Luka, Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Brčko Distrikt, CKM Mostar i Union Mostar.

Saznajemo da je Tužilaštvo BiH predložilo Sudu pritvor za pet uhapšenih osoba.

To su prvoosumnjičeni Dušan Perić, Zoran Kalinić, Vladimir Stojanović, Goran Lalović i Ljubiša Todorović.

Tužilaštvo BiH
foto: Printscreen/Youtube

U Sudu je danas održano i ročište o ovom predlogu.

Predložene su mere zabrane uhapšenima Vojislavu Škrbiću, Denisu Pračiću, Draganu Iliću, Mirku Tufegdžiji, Vasi Pajiću i Selmi Otuzbir-Mecan.

Podsećamo, prilikom hapšenja je privremeno oduzeto 165.000 KM. Sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim radnjama pribavili imovinsku korist veću od 600.000 KM.

Sve su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA-e koji su skoro dve godine radili na istrazi. Sve su snimili i dokumentovali.

Reč je o više od 50 lažnih diploma koje su izdali i zauzvrat uzimali novac. Lažne diplome su dobila i trojica prikrivenih islednika, koji su, koristeći lažne identitete, upisali fakultete i razotkrili celu organizaciju.

Diplome su dobili brzo, za nepuna tri meseca. Sumnja se da su pojedinci za brzo „školovanje” plaćali oko 30.000 evra.

Milanko Kajganić, glavni državni tužilac, rekao je danas da se "u Bosni i Hercegovini fakultetske diplome kupuju na pumpama".

(Kurir.rs/Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track