PREKID SARADNJE SA DIPLOMATAMA SAD I VELIKE BRITANIJE: Vlada RS usvojila odluku zbog ANTIDEJTONSKOG DELOVANJA ambasada dve zemlje
Foto: Profimedia

mešanje u unutrašnje stvari

PREKID SARADNJE SA DIPLOMATAMA SAD I VELIKE BRITANIJE: Vlada RS usvojila odluku zbog ANTIDEJTONSKOG DELOVANJA ambasada dve zemlje

Bosna i Hercegovina -

Vlada Republike Srpska danas je usvojila informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u Bosni i Hercegovini zbog njihovog antidejtonskog delovanja.

Vlada je konstatovala da je Republika Srpska primorana da prekine saradnju sa diplomatama obe ambasade i traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim državnim institucijama, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije, prenosi RTCG.

Vlada je uverena da ovakvo delovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i zauzela je stav da prekid saradnje traje sve dok dve ambasade ne prekinu praksu mešanja u unutrašnje stvari BiH.

U saopštenju posle sednice se navodi da Vlada smatra da je obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici.

Dodaje se da će Vlada Republike Srpske obavestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa njihovim ambasadama zbog njihovog antidejtonskog delovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Vlada će informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog i zaključak dostaviti Skupštini Republike Srpske, stoji u saopštenju.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track