CENOM GASA SE PLJAČKAJU GRAĐANI: Ministar Kantona Sarajevo traži hitno smanjenje, sistem grejanja će postati neodrživ
Foto: Shutterstock

Zatražio reakciju Vlade FBiH i resornog ministarstva

CENOM GASA SE PLJAČKAJU GRAĐANI: Ministar Kantona Sarajevo traži hitno smanjenje, sistem grejanja će postati neodrživ

Bosna i Hercegovina -

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo Almir Bećarević insistira na hitnom pojeftinjenju prirodnog gasa, i tvrdi da se sadašnjim cenama građani praktično pljačkaju, a sistem ide ka fazi u kojoj će postati neodrživ.

Zatražio je reakciju Vlade FBiH i resornog ministarstva.

- To je klasična pljačka građana, ali to nije jedini problem. Trenutno u "Toplanama" imamo preko 600 zahteva naših građana koji žele da se isključe sa sistema centralnog grejanja. Imamo 10.000 korisnika sa priključkom na prirodni gas, koji gas uopšte ne koriste. U poslednjih šest meseci imamo 300 malih i velikih preduzeća u KS koja su prestala da koriste prirodni gas. Tako da imamo veliki problem, počela je erozija, a ja ne znam kako da im objasnim – rekao je Bećarević za „Avaz”.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prostora za smanjenje cena gasa svakako ima, ističe Bećarević, napominjući da je i dalje na snazi odluka po kojoj marža uvoznika gasa, kompanije „Energoinvest”, može da iznosi jedan odsto.

– Odluku o marži od 1 odsto koju ima uvoznik niko nije menjao. Oni bi, po prometu koji ostvare na gas, trebali imati do dva miliona maraka razlike između kupoprodajne cijene, odnosno te uvozne provizije, ali imaju milione i milione. Nisam ja, nego su iz Ureda za reviziju konstatovali da su 2021. godine za samo pola godine imali razliku u ceni od šest miliona KM. A sada se još više povećao – ističe Bećarević.

“Energoinvest” je juče Vladi FBiH podnio zahtev za smanjenje cene gasa za 12,53 odsto, čime bi cena po kubnom metru smanjena sa sadašnjih 0,99 na 0,866 KM, ali Bećarević tvrdi da bi to trebalo da bude maksimalno 0,76 KM.

U suprotnom, sistem će postati neodrživ, a građani Sarajeva će ponovo imati problema sa kvalitetom vazduha, jer i ovih dana vazduh miriše na ugalj i sve što može zagrejati prostoriju.

- Ovo je u funkciji i za narednu grejnu sezonu, da se uloži taj napor i da se smanji cena gasa, kako bi se što više poboljšao vazduh u Sarajevu. Videli smo šta se desilo prošle sezone. A pritisak na Toplane je ogroman. Bio sam juče, jer građani ne žele da plate ovoliko i ima prostora za smanjenje - ističe ministar Almir Bećarević.

(Kurir.rs/Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track