KRISTIJAN ŠMIT SAMO ZAPRETIO: Svi očekivali da će pokrenuti Bonska ovlaštenja on izdao upozorenje političarima! POSLEDNJE
Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

mnogo buke ni oko čega

KRISTIJAN ŠMIT SAMO ZAPRETIO: Svi očekivali da će pokrenuti Bonska ovlaštenja on izdao upozorenje političarima! POSLEDNJE

Bosna i Hercegovina -

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit održao je danas vanrednu pres konferenciju na kojoj je govorio o formiranju vlade FBiH.

Iako se očekivalo, Šmit danas nije posegnuo za Bonskim ovlaštenjima i promenio dijelove Ustava FBiH. Naime, on je danas govorio o tome kako je moguće pronaći rešenje za formiranje vlade.

Šmit je u svom današnjem govoru uglavnom govorio uopšteno govorio, kako je Federacija BiH zarobljena između dva politička bloka za vlast. Poručio je da se to može i mora rešiti.

"Politike zastrašivanja i etnopodele neće pomoći da FBiH krene napred. Većina ljudi koje sam upoznao spremna je da ide napred, samo kada bi im neki političari prestali govoriti da to rade. Ovaj trenutni zastoj ne može potrajati, inače demokratija nema smisla", istakao je Šmit.

Istakao je da FBiH mora funkcionisati za dobrobit cele države.

"Očekujem da političari dođu do rešenja za prevazilaženje zastoja i što pre formiraju vladu koja ima podršku parlamentarne većine", naglasio je.

Poručio je da je on spreman da ukoliko ne bude dogovora, on reaguje.

"Ovo je zadnji poziv da se političari urazume", zaključio je.

Ipak, nije jasno šta Šmit ovim želo postići s obzirom da su politički stavovi prilično zakovani i da se ni na koji način ne nazire izlaz iz trenutne situacije.

Parlamentarna većina Osmorke i HDZ-a traži saglasnost SDA-ovog Refika Lende za formiranje vlade. Lendo s druge strane ne želi dati saglasnost za vladu u kojoj nema SDA, Ustav propisuje da je potrebna saglasnost predsednika i oba potpredsednika FBiH.

Od izbora je prošlo šest mjeseci, a od formiranja rukovodstva FBiH više od mesec dana. Da postoji volja politički lideri bi s eveć dogovorili. Trenutno stanje samo dokazuje da Šmit nije deblokirao FBiH 2. oktobra 2022. već je samo ojačao etnički koncept.

Za rešenje nema mnogo opcija. Ili će SDA popustiti, ili će se praviti nova većina ili će Šmit nametati nove izmene.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track