OPADAJU VODOSTAJI REKA U SRPSKOJ: Nabujale reke nanele veliku štetu, poplavljenim područjima stiže i novčana pomoć
Foto: Printscreen

sledi obnova

OPADAJU VODOSTAJI REKA U SRPSKOJ: Nabujale reke nanele veliku štetu, poplavljenim područjima stiže i novčana pomoć

Bosna i Hercegovina -

Opadaju vodostaji rijeka u Srpskoj. Sada predstoji sanacija štete i dezinfekcija poplavljenih objekata. Poplavljenim područjima stiže i novčana pomoć republičkih institucija.

Slijedi dodatna rekonstrukcija kanala i rečnih korita, ali i izgradnja nasipa, za šta će "Vode Srpske" izdvojiti 50 miliona maraka.

Vlada Srpske već je odobrila određena sredstva, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, piše RTRS.

– Za Republiku Srpsku, Savjet ministara odobrio je 500 hiljada, a mi smo se oglasili, da srpski član i predsedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović pokrene inicijativu, da Predsedništvo odobri određena sredstva -rekao je Dodik.

U novogradskom naselju Mlakve ovakve poplave ne pamte ni najstariji meštani. Nabujala Una mnogim porodicama poplavila je kuće.

S povlačenjem vode u Novom Gradi su se aktivirala klizišta, te je u prekidu i saobraćaj na nekoliko lokalnih puteva. Za procenu štete biće formirane komisije. Do 10. juna, građani mogu dostaviti prijave.

Voda se povlači i sa zaplavljenih površina u Kostajnici, a nema opasnosti ni od podzemnih voda. Predstoji saniranje štete, dezinfekcija poplavljenih kuća i postavljanje isušivača.

I u Prijedoru se Sana se povlači u svoje korito. Meštani polako saniraju ono što se može, a za pomoć se mogu obratiti Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na broj telefona 123.

U Kozarskoj Dubici, u opadanju su nivoi Une i Save. Vodena stihija, iza sebe je ostavila 37 poplavljenih stambenih objekata, te srušila dva mosta. Pojavila su se i tri klizišta. Na magistralnom putu Kozarska Dubica - Kostajnica, u mestu Špilja - pušten je saobraćaj za teretna, dok je za putnička vozila i dalje potpuno obustavljen.

Na području Gradiške i dalje su na snazi redovne mere odbrane od poplave. Vodostaj Save je u laganom porastu i ne predstavlja opasnost za branjeni dio.

(Kurir.rs/RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track