MITO, KORUPCIJA, NEZAKONITO ZAPOŠLJAVANJE: Određen pritvor ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki
Foto: Youtube screenshot/Biro za odnose a javnošću Glavnog grda podgorica

OPTUŽEN ZA VIŠE KRIVIČNIH DELA

MITO, KORUPCIJA, NEZAKONITO ZAPOŠLJAVANJE: Određen pritvor ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki

Bosna i Hercegovina -

Opštinski sud u Sarajevu odredio je jednomesečni pritvor Abdulahu Skaki, ambasadoru BiH u Kataru, koji je uhapšen zbog sumnji da je počinio više krivičnih dela u vreme dok je bio gradonačelnik Sarajeva.

Pritvor Skaki je određen zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svedoke i prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, saopštio je sud.

Skaka će 30 dana pritvora provesti u Kazneno-popravnom domu Zenica.

Abdulah Skaka, član Stranke demokratske akcije (SDA), pod istragom je Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog sumnje da je počinio više krivičnih dela tokom mandata gradonačelnika Sarajeva.

On se tereti za nezakonito zapošljavanje četiri savetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada, za davanje mita u vezi sa izborom predsedavajućeg Gradskog veća da bi onemogućio da Bogić Bogićević bude izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi obezbedio drugi mandat na toj poziciji.

Bogić Bogićević povukao je 24. marta 2021. godine kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva, uz obrazloženje da ne želi preuzeti tu funkciju, pošto je prethodno prekinuta konstitutivna sednica Gradskog veća Sarajeva, zbog nedostatka kvoruma, jer je više većnika napustilo zasedanje.

Skaka ipak nije uspeo da obezbedi još jedan mandat gradonačelnika Sarajeva, već je na tu poziciju izabrana Benjamina Karić iz SDP-a.

Skaka se, između ostalog, sumnjiči i da je grant sredstva iz gradskog budžeta davao nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice.

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović pokrenuo je 23. maja proceduru za razrešenje Abdulaha Skake sa pozicije ambasadora BiH u Kataru.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track