AMERIČKI BOMBARDERI U NISKOM LETU IZNAD BiH: Sarajevo prelet vidi kao znak podrške, a Dodik tvrdi da je to zastrašivanje (VIDEO)
Foto: Printskrin / You Tube

poruka

AMERIČKI BOMBARDERI U NISKOM LETU IZNAD BiH: Sarajevo prelet vidi kao znak podrške, a Dodik tvrdi da je to zastrašivanje (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Dva bombardera američkih vazdušnih snaga "B-1B Lancer" izvršili su niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u BiH.

Iz Ambasade SAD naveli su da je prelet aviona znak trajne posvećenosti SAD suverenitetu i teritorijanom integritetu odnosno multietničkom karakteru BiH.

Komandant američkih vazdušnih baza u Evropi i Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO general Džejms Heker saopštio je da se na taj način obeležava trajna veza između SAD i BiH.

- Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrednosti i ciljeva. Saradnjom i razumevanjem gradimo put ka budućnosti regiona - saopštio je general Heker.

Preletanje bombardera su sa brda Grdolj kod Tuzle ispratili član Predsedništva BiH Željko Komšić i ministar odbrane BiH Zukan Helez u društvu ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija.

UČESTVOVALI U BOMBARDOVANJU SRJ

Bombarderi "B-1B" su inače stacionirani u bazi RAF na jugozapadu Velike Britanije.

Reč je o jedinoj bazi u Evropi gde se nalaze američki bombarderi. Bombarderi su iz te baze kretali u misije u Iraku, a učestvovali su i u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je u izjavi za bosanske medije ukazao da prelet predstavlja jasnu političku poruku.

Predsednik RS-a Milorad Dodik je prelet nazvao zastrašivanjem dok je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozdravio prisustvo američkih aviona, naglasivši da to podržava, kako je rekao, 70 posto građana Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao da nijedan suvereni nadležni organ u BiH - Predsedništvo i Savet ministara - nije doneo odluku o preletu američkih aviona iznad BiH čime Amerikanci manifestuju silu.

- Amerikanci uopšte ne poštuju teritorijalni integritet BiH već manifestuju silu i šalju nam avione koji su na Srbe bacali osiromašeni uranijum - istakao je Dodik.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letelica u američkoj avijaciji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track