ZVIZDIĆ POZIVA NATO Traži raspoređivanje vojnika Alijanse na teritoriju Brčko Distrikta
Foto: EPA /Felipe Trueba, Shutterstock

PREDSEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH

ZVIZDIĆ POZIVA NATO Traži raspoređivanje vojnika Alijanse na teritoriju Brčko Distrikta

Bosna i Hercegovina -

Denis Zvizdić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, objavio je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici da će samit NATO biti održan 11. i 12. jula i pozvao članice Alijanse da rasporede vojnike Severnoatlantskog saveza na teritoriju Brčko Distrikta (BD).

Dnevni avaz prenosi da je Zvizdić to objavio "imajući u vidu da će se na samitu razgovarati i o situaciji u BiH i Zapadnom Balkanu".

- Pozivam članice NATO saveza, prijatelje celovite, suverene, multietničke, antifašističke, evropske i demokratske BiH, da na bazi Aneksa 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma i člana 7. Statuta Brčko Distrikta BiH, rasporede NATO vojnike na teritoriju BD BiH - napisao je Zvizdić na Fejsbuku.

On je ocenio da bi "takvom odlukom preventivno bio zaustavljen, a onda i trajno onemogućen projekat secesije BiH entiteta RS (Republike Srpske) koji je pokrenut zadnjim odlukama NSRS (Narodne skupštine Republike Srpske)".

- Time bi istovremeno bila uspešno otklonjena jedna od najvećih opasnosti sa kojom se suočava BiH. Nadmoćna većina građana BiH (ustvari svi, osim lidera vladajuće koalicije u bh entitetu RS, onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince, koji su interesno povezani sa vladajućom strukturom u bh entitetu RS i koji RS žele pretvoriti u ispostavu ruskih interesa u Evropi i na Zapadnom Balkanu) želi mir, stabilnost i napredak, i sa velikim zadovoljstvom i iskrenom podrškom bi dočekali odluku o NATO snagama u Brčko Distriktu BiH kao trajnom rešenju dugogodišnje antidržavne i secesionističke politike zaključio je Zvizdić.

(Kurir.rs/Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track