UHAPŠEN NIJAZ ŠAHMANOVIĆ NA SARAJEVSKOM AERODROMU: Osumnjičen za ratne zločine nad Srbima
Foto: Shutterstock

UHAPŠEN NIJAZ ŠAHMANOVIĆ NA SARAJEVSKOM AERODROMU: Osumnjičen za ratne zločine nad Srbima

Bosna i Hercegovina -

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo po poternici je uhapšen Nijaz Šahmanović, zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad Srbina tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Po naredbi i prethodno raspisanoj poternici Okružnog suda Bijeljina, Nijaz Šahmanović je uhapšen sinoć na sarajevskom aerodromu, a sumnjiči se da je počinio ratne zločine protiv Srba u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prema saznanjima sarajevskog portala Kliks, Šahmanović je jutros pod kontrolom policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji će ga prebaciti do prostorija u Bijeljini nakon čega će nad njim započeti kriminalistička obrada.

Šahmanović je osumnjičen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom, a njegovo ime nalazi se na spisku sa više od tri hiljade imena koja su pod sumnjom za činjenje istih krivičnih dela i kojima preti eventualno hapšenje.

Autor dokumenta koji je objavljen 2002. godine je Dokumentacioni centar Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina. U dokumentu se navodi da je Šahmanović (Hadž) Nijaz zvani "Brada", rođen u Vlasenici 4. juna 1961. dana 10. septembra 1992, naredio napad i neposredno u njemu učestvovao, na kolonu motornih vozila sa civilima koja se kretala magistralnim putem Šekovići - Zvornik ispod prevoja Crni Vrh, u selu Planica.

Prilikom pomenutog napada, navodi se, na najsvirepiji način, ubijeno je, a zatim spaljeno sedam lica srpske nacionalnosti i uništeno osam motornih vozila.

Dodaje se da je nakon oslobađanja Kamenice a i lokaliteta Glođansko brdo, pronađeno sedam masovnih grobnica u kojima su pronađena tela 41 pripadnika Vojske Republike Srpske, a identifikovano je tri lica, dok ostaci tela osmorice ubijenih i izmasakriranih boraca nije bilo moguće identifikovati.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track