SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD NA DŽAMIJU U BiH: Povratnik sa ratišta planirao da aktivira EKSPLOZIVNU NAPRAVU preko telefona
Foto: Profimedia

istraga

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD NA DŽAMIJU U BiH: Povratnik sa ratišta planirao da aktivira EKSPLOZIVNU NAPRAVU preko telefona

Bosna i Hercegovina -

Mirzo Kapić (43) iz Zenice uhapšen je zbog planiranja terorističkog napada na džamiju u BiH!

Kapića su pripadnici SIPA uhapsili zbog kontaktiranja sa pripadnicima Islamske države i planiranje terorističkog napada na islamski verski objekat u BiH.

Nakon saslušanja određen mu je pritvor.

Tereti se da je proteklog meseca putem mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju Islamsku državu i tokom prepiske izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH krajem jula.

Navodno je tražio smernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona i izrazio želju da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i Islamske države agencijama za sprovođenje zakona u BiH.

Teroristički napad je sprečen akcijom SIPA i Tužilaštva BiH, a prilikom pretresa zaplenjeni su elektronski uređaji koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog veštačenja.

Kapić, koji je rodom iz Banjaluke, ranije je osuđivan za kazneno delo povezano sa terorizmom i boravkom na stranim ratištima.

(Kurir.rs/Avaz/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track