GRAĐANI REPUBLIKE SRPSKE NA NOGAMA: Srbi sa zastavama na četiri lokacije međuentitetske linije (VIDEO, FOTO)
Foto: Youtube/Printscreen

GRAĐANI REPUBLIKE SRPSKE NA NOGAMA: Srbi sa zastavama na četiri lokacije međuentitetske linije (VIDEO, FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Veliki broj građana okupio se na mirnim protestima – „Granica postoji“ na međuentitetskim linijama sa FBiH.

Građani su se okupili na četiri lokacije: Doboju, magistralnom putu Priboj-Tuzla, Istočnom Sarajevu i putu Nevesinje-Mostar, kako bi izrazili nezadovoljstvo pravosuđem BiH.

Na skupu u Istočnom Sarajevu prisutnima se obratio predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, koji je poručio da neće dozvoliti udar na instutucije Republike Srpske.

„Mi smo za mir, ali ne dozvoljavamo udar na instutucije Republike Srpske“, rekao je Radanović.

Istakao je da građani neće dozvoliti maltretiranje zvaničnika Srpske od strane Suda i Tužilaštva BiH.

„To je direktan udar na srpstvo preko Drine. Jer Republika Srpska je jedini garant da se ne može ponoviti 1941. godina“,jasan je Radanović.

Naglasio je da odbijanje zahteva da se protest održi ispred Suda i Tužilaštva BiH predstavlja političku odluku.

„Garantovao sam da će doći 8.000 Srba i da neće napraviti nikakav incident, ali oni nisu mogli garantovati da li bi se ponašali tako i oni drugi koji bi protestovali zbog naše mirne šetnje“, rekao je Radanović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je sa protestnog okupljanja na entitetskoj granici na magistralnom putu Mostar-Nevesinje da je danas tu došlo oko 1.000 Trebinjaca, a sutra može da bude i preko 20.000 kako bi poručili da se moraju štititi institucije Republike Srpske.

"Mi smo za Dejtonski mirovni sporazum da se poštuje, kao i da se poštuje institucija predsjednika Republike Srpske bez obzira ko bio", rekao je Ćurić.

Podsetimo, pošto je MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje mirnih protesta "Srpska pred sudom" u Sarajevu u znak podrške predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću, Odbor za zaštitu Srba u Federaciji organizovao je na četiri lokacije međuentitetske linije proteste kako bi izrazili nezadovoljstvo pravosuđem BiH.

SNAJPERISTI U SARAJEVU

Desetine pripadnika MUP-a RS idu ulicom Ive Andrića ka mestu održavanja protesta u Istočnom Sarajevu.

U 18 sati zakazano je okupljanje na međuentitetskoj liniji kao podrška optuženom predsedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku.

Kamere su zabeležile jake policijske snage, a primetno je prisustvo snajperista.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit poručio je kako je nedgovorno “na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizovatii političke događaje koji podstiču na podele”.

“Sloboda kretanja između dva entiteta mora biti osigurana u svakom trenutku. Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima”, dodao je Šmit.

Kurir.rs/Sputnjik/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track