ZAVRŠENI SKUPOVI PODRŠKE DODIKU! Na četiri lokacije okupilo se nekoliko hiljada ljudi!
Foto: Instagram

ZAVRŠENI SKUPOVI PODRŠKE DODIKU! Na četiri lokacije okupilo se nekoliko hiljada ljudi!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA, 1. septembra 2023. (Beta) - Na četiri lokacije na međuentetskoj liniji razdvajanja danas su održani skupovi pod motom "Granica postoji", u znak podrške predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, protiv koga je Tužilaštvo BiH zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

Protesti su održani na međuentitetskoj liniji razdvajanja u Istočnom Sarajevu, u naselju Dobrinja, u Doboju, u mestu Priboj kod Lopara na putu koji vodi ka Tuzli, kao i na magistralnom putu Nevesinje-Mostar i okončani su bez incidenata. Na svakom od tih skupova okupilo se po nekoliko stotina ljudi, a na pola sata bio je blokiran saobraćaj na nekoliko magistralnih puteva između RS i Federacije BiH.

Sve skupa, na četiri lokacije okupilo se par hiljada ljudi, iako je SNSD organizovao prevoz svojih aktivista iz susednih opština, ali i naložio zaposlenima u entitetskim institucijama i javnim preduzećima da dođu na skupove. Sa obe strane međuentitetske linije, u RS i Federaciji BiH, tokom skupa u Istočnom Sarajevu, bilo je raspoređeno na desetine policajaca, a na krovovima kuća na teritoriji RS bili su raspoređeni i snajperisti.

Na skupu u Istočnom Sarajevu bio je i premijer RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan, ministri u Savetu ministara BiH Staša Košarac i Nenad Nešić, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić. Protestnom skupu u Doboju, gde se okupilo najviše ljudi, prisustvovala je i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministar finansija BiH Srđan Amidžić i portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Učesnici skupova nosili su transparente sa likom Milorada Dodika, ali i ruskog predsednika Vladimira Putina. Pojedinci su nosili majice sa motom pod kojim deluje paravojna formacija Vagner, napisanom na ruskom jeziku "Naš posao je smrt i posao ide dobro". Na drugoj strani, u Federaciji BiH, manji broj građana okupio se kod Fahdove džamije na Alipašinu polju u Sarajevu, ali se nisu kretali ka međuentitetskoj liniji razgraničenja, kako je to planirao organizator skupa Sanon Musa, jer je to zabranio MUP Kantona Sarajevo.

Proteste podrške Dodiku formalno je organizovao Odbor za zaštitu prava Srba u Federacii BiH, ali su predstavnici SNSD-a pozvali građane na skupove i tako iskažu protest zbog optužnice koju je protiv predsednika RS Milorada Dodika podiglo Tužilaštvo BiH zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

Prvobitno je skup podrške Dodiku trebalo da se odži ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, ali MUP Kantona Sarajevo nije dao odobrenje za njega, ocenivši ga skupom "visokog rizika". Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je pre održavanja današnjih skupova izjavio je da sloboda kretanja između dva entiteta u BiH mora da bude osigurana u svakom trenutku.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track