UBISTVO SLAVIŠE ĆULUMA: Kako je tužilaštvu pala optužnica sa ”neoborivim dokazima”
Slaviša Ćulum, Foto: ATVBL

UBISTVO SLAVIŠE ĆULUMA: Kako je tužilaštvu pala optužnica sa ”neoborivim dokazima”

Bosna i Hercegovina -

Republičko javno tužilaštvo (RJT) Republike Srpske prošle sedmice doživelo je novi težak poraz kada im je pred Okružnim sudom u Banjaluci ”pala” optužnica protiv Siniše Šakića zvanog Kinez za teško ubistvo Slaviše Ćuluma, koji je izrešetan u sačekuši 15. maja 2020. u Dragočaju kod Banjaluke.

Šakić je oslobođen optužbe, a kako je saopštio predsednik sudskog veća Branimir Jukić takva odluka je donesena jer tužilaštvo nije dokazalo da je počinio delo koje mu je stavljeno na teret. Isto je to tužilaštvo uveravalo javnost tri godine da postoje ”neoborivi dokazi” protiv Šakića i nepoznate osobe.

I MUP RS je posle Šakićevog hapšenja u julu 2020. godine saopštio da su ”prikupili neoborive materijalne dokaze da je osumnjičeni direktan izvršilac pomenutog krivičnog dela, te mu je u potpunosti razbijen lažni alibi da je u vreme izvršenja krivičnog dela boravio u Republici Hrvatskoj”.

Na osnovu ”neoborivih dokaza” Šakić je u pritvoru proveo više od tri godine, što mu nesumnjivo daje pravo i mogućnost da to masno naplati od poreskih obveznika Republike Srpske, ukoliko presuda postane pravosnažna.

Siniša Šakić
Siniša Šakićfoto: ATV

Tokom suđenja krunski dokaz tužilaštva bio je Šakićev DNK trag koji je otkriven, na grani, nedaleko od mesta zločina. Na istoj grani se zapravo nalazio DNK tri osobe, a veštak je naveo da je većinski donor bio optuženi. Oružje kojim je Ćulum ubijen nije pronađeno (dve automatske puške), kao ni motocikl koji je korišten u ubistvu...

Dok je postupak trajao, u javnosti su se pojavile i nezvanične informacije da je u planiranju i izvršenju Ćulumovog ubistva bilo uključeno više osoba. Njihovi identiteti navodno su utvrđeni dekripcijom komunikacija sa famozne aplikacije ”Skaj”, čije je dešifrovanje uzdrmalo kriminalne organizacije širom sveta. U javnosti su isplivale i pojedine poruke i fotografije iz tih komunikacija.

Ispostavilo se da je MUP RS, na osnovu podataka iz kriptovanih telefona, početkom 2022. godine Republičkom tužilaštvu dostavio izvštaj o otkrivanju svih izvršilaca uključenih u planiranje, pripremanje i izvršenje Ćulumovog ubistva. Osim Šakića, u izveštaju se našlo osam novih imena.

Tužilaštvo je ubrzo donelo naredbu o sprovođenju istrage, te se preko Ministarstva pravde BiH obratilo nadležnim organima Francuske, da im putem međunarodne pravne pomoći dostavi raspoložive dokaze iz kriptovane komunikacije.

Siniša Šakić
foto: Youtube/Atvbl.com

Kako je potvrđeno ATV-u podaci sa ”Skaja”, za tražene korisnike ”kripti”, Ministarstvu pravde BiH su dostavljeni u septembru 2022. godine. Međutim, ti dokazi se na Šakićevom suđenju nisu pojavljivali...

Zapravo tužilaštvo se tek posle sedam mjeseci, u aprilu 2023. godine, obratilo MUP-u RS sa zahtjevom za analizu dobijenog sadržaja komunikacija sa aplikacije ”Skaj”. Analiza je dostavljena tužilaštvu pre nego što je Šakiću okončano suđenje, ali sudu ti dokazi nisu prezentovani, iako su izvođeni dodatni dokazi, te dokazi replike i duplike.

Pravnici kažu da, prema zakonu, tužilaštvo nove dokaze ne može da koristi ni u žalbi na oslobađajuću presudu, ukoliko su im bili dostupni pre završetka suđenja (glavnog pretresa). Moći će ih koristiti u nekom novom postupku, protiv nekih drugih optuženih.

Posle presude Šakiću, republički tužilac Snježana Petković je izjavila da je ”jako iznenađena oslobađajućom presudom”, najavivši da će se žaliti drugostepenom sudu.

Kurir.rs/ATV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track