DODIK: BiH nikada nije bila suverena i neće biti sve dok stranci ne odu!
Foto: Kurir Televizija

DODIK: BiH nikada nije bila suverena i neće biti sve dok stranci ne odu!

Bosna i Hercegovina -

BiH nikada nije bila suverena i neće biti, sve dok stranci ne odu, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Da bi dobili suverenu i dejtonsku BiH, neophodno je usvojiti Deklaraciju o suverenosti, a to bi značilo da nema visokog predstavnika, ni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, kazao je on u emisiji Telering na RTRS.

„BiH ne može opstati, ukoliko nema baznog konsezusa – navodi Dodik.

Kako podseća RTRS, upravo bi to trebalo da se postigne Deklaracijom o suverenosti BiH, koju je Dodik predložio partnerima na nivou BiH.

U praksi, Dodik kaže, da bi se ovom Deklaracijom okončao mandat stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvorila Kancelarija visokog predstavnika, a što je predviđeno Dejtonom.

„Dajte nam tu BiH da se dogovorimo, bez stranaca sudija Ustavnog Suda. Ali, Bošnjaci to neće, a ako odbiju imam ja sledeći dokument. Hoćete da zadrže strance u Ustavnom sudu i tog lažnog Šmita, a mi nemamo pravo da se tome suprostavimo? Sve je ovde nakaradno postavljeno! Ne možete održati BiH ako nema baznog konsenzusa. Јa sam spreman za dogovor“, poručio je Dodik.

A dogovor je „ključ“ za funkcionalnu BiH, ističe on. Dodik kaže da je to, međutim, neizvodljivo sve dok se upliće strani faktor. „Pa, tako bi nelegitimni Kristijan Šmit, da nam drži lekcije i nameće štetne odluke po Srpsku“, navodi Dodik.

„Јa ne želim biti deo nametnute matrice! On smatra da smo mi manje važni ljudi, a dok je bila Merkelova, mi smo imali jedan relativno dobar odnos i status, jer je ona razumela kakva je ovde situacija i odnosi“, rekao je Dodik.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja