TUŽILAŠTVO BIH: Nismo primili nikakvu krivičnu prijavu protiv Šmita
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

TUŽILAŠTVO BIH: Nismo primili nikakvu krivičnu prijavu protiv Šmita

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je da nije dobilo izveštaje bezbednosnih agencija sa nalazima o boravku visokog predstavnika Kristijana Šmita u BiH.

Iz državnog tužilaštva je za agenciju Srna rečeno da ta institucija „od agencija za sprovođenje zakona nije primila izveštaj o počinjenom krvičnom delu iz nadležnosti Tužilaštva BiH“.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić, lider Demokratskog narodnog saveza, juče je pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu o „nelegalnom i lažnom predstavljanju“ Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, i da o rezultatima obavesti javnost.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH juče je rečeno da Šmit uživa status diplomatskog agenta, u skladu sa odredbama Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i da ne postoje „nikakve nejasnoće“ u vezi sa njegovim boravkom u BiH.

Predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, čiji je lider predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, već duže vremena tvrde da je Šmit „nelegalan i nelegitiman“ visoki predstavnik u BiH jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN.

Funkcioner SNSD Staša Košarac, zamenik predsedavajuće Savetu ministara BiH, juče je izrazio očekivanje da će nadležne bezbednosne institucije uzeti u obzir sve važeće propise i zauzeti stav da Šmit ne može da se predstavlja kao visoki predstavnik i da treba da napusti BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track