IZA LIKVIDACIJE U SARAJEVU STOJI KRVAVI RAT U KOJEM UBIJAJU I MAJKE: Kako je rat Jagode i Kurdske lisice stigao i do BiH
Foto: Printscreen/Twitter/Radio Sarajevo, Printscreen

IZA LIKVIDACIJE U SARAJEVU STOJI KRVAVI RAT U KOJEM UBIJAJU I MAJKE: Kako je rat Jagode i Kurdske lisice stigao i do BiH

Bosna i Hercegovina -

U eskalaciji mafijaških sukoba u Švedskoj u septembru je ubijeno 12 ljudi, a od početka godine 42.

U utorak je u Sarajevu ubijen Haris Osterdal (30), švedski državljanin i jedan od šefova lokalne mafije.

U pucnjavi u sarajevskom naselju Stup lakše je povređen državljanin Švedske Elvir Mutić, koji je bio u Osterdalovom društvu.

Oni su se sklonili u Sarajevo nakon što su 6. oktobra otvorili vatru na njih u Turskoj. Reč je o obračunu unutar klana Fokstrot, pišu švedski mediji. Na majku ranjenog Elvira Mutića već je pucano u Norkopingu u Švedskoj.

Prema zvaničnoj policijskoj statistici, 42 osobe su ubijene u 290 pucnjava ove godine, prenosi AP, a policija je sprečila još 80 bombaških napada i ubistava.

Policija to objašnjava sukobom suparničkih frakcija kriminalnih grupa koje vode stranci. Švedska se godinama bori sa nasiljem bandi, ali je poslednju eskalaciju šef švedske policije Anders Tornberg nedavno uporedio sa terorizmom. To je najveći talas nasilja koji je ikada pogodio Švedsku.

Sarajevska policija za mafijašku likvidaciju sumnjiči 26-godišnjeg državljanina Švedske Herberta Olivera Petera, koji je uhapšen uveče istog dana na Sokocu, u Republici Srpskoj.

Sarajevo, ubistvo
foto: Printscreen/Twitter/Radio Sarajevo

Prema prvim informacijama, radi se o unajmljenim ubicama koji su došli u Sarajevo da likvidiraju Osterdala, piše Avaz.

Herbert Oliver Peter pokušao je da ubije Osterdala prošlog meseca u Istanbulu. Kako navode obaveštajne službe BiH, Osterdal je likvidiran jer je navodno odlučio da svedoči protiv jednog od vođa narko kartela u Švedskoj.

On je 2017. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog organizovanja narko lanca, ali je kažnjen zbog nedozvoljene upotrebe oružja, podmićivanja, dopinga i korišćenja Fejsbuka za prodaju droge i dostavu na kućnu adresu.

Kako se navodi u saopštenju policije, u utorak, 31. oktobra, oko 16.25 časova, nepoznato lice upotrebilo je vatreno oružje u Ulici Džemala Bijedića na području opštine Ilidža. Osterdal je preminuo, a smrt je na licu mesta potvrdio lekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

"Operativnim radom policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog dela može dovesti muškarac po imenu H.O.P. (1997), državljanin Švedske", navode u policiji.

Pretresen je stan na Ilidži koji koristi ubijeni muškarac. Oružani obračun na Stupi, pred brojnim očevicima, ličio je na zasedu, pišu sarajevski mediji. Pretpostavlja se da su bila dva napadača, sa pištoljima sa prigušivačima. Policija još traga za drugim.

Sarajevo, ubistvo
foto: Printscreen/Twitter/Radio Sarajevo

U Sarajevu su napadači, prema pisanju medija, koristili istu taktiku kao i prilikom pucnjave u istanbulskoj četvrti Maslak 6. septembra. Prema Klixu, dvojica naoružanih muškaraca na motociklima otvorila su vatru na grupu koja je sedela u kafiću. Napadnuti su odgovorili vatrom, ali su napadači uspeli da pobegnu.

Nakon pucnjave, grupa iz kafića se odvezla kombijem. Policija je utvrdila da je kombi registrovan na švedskog državljanina I. A. (33). Uhapšeni su vozač kombija K. K. (47) i državljani Švedske Ričard Ičo Markous (23), Mevludin Mehonjić (31), Elvir Mutić (22) i Salah Al-Zubeidi (24) iz Norkopinga, kao i Haris Osterdal. Nakon puštanja iz pritvora otišli ​​su u Sarajevo, piše švedski Ekspresen.

Rečeno je da je to sukob zbog raskola u klanu Fokstrot. Nekoliko dana kasnije, u Upsali je ubijena majka Ismaila Abdoa, šefa otcepljene frakcije Fokstrota. Sukob je izbio između dvojice donedavnih bliskih saradnika, Abdoa ("Jagoda") i Rau Madžida, poznatog kao Kurdska lisica. Navodno, Madžidova struja uživa podršku turske policije.

Analizirajući strukturu švedske mafije, list Ekspresen je nedavno proglasio Harisa Osterdala za jednog od šefova organizovanog kriminala u toj zemlji. Policija veruje da je on šef klana Vinsta. Kao 25-godišnjak u policijskom dosijeu već je imao 21 krivično delo.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Klix/Avaz/Ekspresen)

Bonus video:

06:21

KRISTIJAN U ZATVORU ODABRAO KINEZA I NAPRAVIO SVOJ KLAN! Bivši čuvar CZ: Šljuka sedam dana nije spavao iz straha da ga NE UBIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track