NEŠIĆ NAZVAO ŠMITA MIGRANTOM: Ukoliko se ne osećate sigurno u Nemačkoj, uvek nam možete tražiti azil!
Foto: Youtube/FTV

Ministar bezbednosti BiH

NEŠIĆ NAZVAO ŠMITA MIGRANTOM: Ukoliko se ne osećate sigurno u Nemačkoj, uvek nam možete tražiti azil!

Bosna i Hercegovina -

Ministar bezbednosti BiH, Nenad Nešić, odgovorio je na komentar Visokog predstavnika za BiH, Kristijana Šmita, koji ga je upozorio da vodi računa o bezbednosti, prestane sa igrama i radi svoj posao, prenosi RTRS.

- Posao ministra bezbednosti je da stvori zakonske pretpostavke koje obezbeđuju sigurnost njenih građana, kao i stranaca koji ovde borave u skladu s zakonskim propisima, da vodi računa i upravlja migrantskom krizom kako ona ne bi dovela do ugrožavanja bezbednosti zemlje, a posebno da zaustavi ulazak ilegalnih migranata. Za zakon su isti ilegalni migranti iz Sirije, Avganistana, Iraka i Nemačke - rekao je Nešić.

Nešić ističe da za Šmita važe ista pravila kao i za sve strance koji borave u BiH.

- S obzirom na to da Šmitu nikako ne polazi za rukom da pokaže rezoluciju SB UN i dokaže da je ovde u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, za njega važe zakoni ove zemlje kao za sve ostale strance - kazao je i dodao:

- Posao ministra bezbednosti je da zahteva poštovanje Zakona o strancima i Zakona o prebivalištu i boravištu. Ukoliko se Kristijan Šmit ne oseća sigurno u Nemačkoj, uvek nam se može obratiti i zatražiti azil. Njegov zahtev biće razmotren i verujem da će mu azil biti odobren ukoliko prihvati da poštuje zakone ove zemlje. Naravno, i nadležne agencije moraju doneti procenu da li je opasan po bezbednost BiH - poručio je Nešić.

On je poručio Šmitu i da je posao ministra bezbjednosti da radi u skladu sa zakonima zemlje, a ne voljom bilo kojeg migranta.

- Zamislite šta bi se desilo kada bi svaki ilegalni migrant poželio da ovde bude samooktroisani vladar. Pred zakonom su svi migranti isti, bez obzira da li su sa istoka ili zapada - rekao je Nešić.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja