"JOŠ ZASTAVA VIJORI, ZLATNI LJILJANI JOŠ NISU PALI": Pre 30 godina Hrvati srušili Stari most u Mostaru, sad se pojavio NOVI SNIMAK
Foto: YouTube/Mostar Memorial & Museum

ispaljeno 59 projektila

"JOŠ ZASTAVA VIJORI, ZLATNI LJILJANI JOŠ NISU PALI": Pre 30 godina Hrvati srušili Stari most u Mostaru, sad se pojavio NOVI SNIMAK

Bosna i Hercegovina -

Povodom 30. godina otkako su Hrvatska vojska (HV) i Hrvatsko vijeće obrane (HVO) granatirali i srušili Stari most, "Mostar Memorial & Museum" objavio je prošireni snimak rušenja Starog mosta koji je ranije prikazivan u kraćoj verziji.

Sarajevski Kliks prenosi da snimci prikazuju gađanje Starog mosta od 8 i 9. 11. 1993. godine sa brda Hum.

- Rušenje je snimano sa položaja HVO i HV na brdu Hum iznad Mostara. Snimak je bio u posedu Slobodana Praljka i njemu bliskih ljudi. Videosnimak traje 28 minuta i zabeleženo je 59 ispaljenih projektila sa položaja HVO i HV - navodi se na početku snimka.

Ističe se da su se pregovori sa veteranima HV, koji su za novac ustupili video materijala, vodili u tajnosti i trajali skoro četiri godine.

- Snimak jasno pokazuje da je Stari most sistematski i namerno gađana dva dana uz navođenje i monitoring pripadnika HV, što je i sadržano u presudi Haškog tribunala - navodi se u klipu.

Mostar
foto: YouTube/Mostar Memorial & Museum

Videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju "kako se odvija i u koju fazu je dospelo rušenje Starog mosta…"

Navodi se da se na snimku čuje likovanje vojnika HV i diskusije o tome koliko dugo još most može da ostane na mestu dok ga zasipa artiljerija Hrvatske vojske i HVO.

- Nema frke. Uspeh od HVO...HV želi HVO. Ajde - poručuje jedan od vojnika HV.

Mostar
foto: YouTube/Mostar Memorial & Museum

Jedan od vojnika dok artiljerija pogađa most ironično govori da "još zastava vijori".

- Zlatni ljiljani još nisu pali - kaže on.

Drugi vojnik psuje govoreći "j**o majku od čega je".

- Videćemo koliko će dugo - odgovara mu saborac.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track