"ŽIVEO JE PO DŽUNGLAMA I KUVAO KOKAIN": Odložen početak suđenja Cvijetiću i ostalima, jedan od optuženih nudi KUĆU OCA ZA SLOBODU
Foto: Shutterstock

detalji sa ročišta

"ŽIVEO JE PO DŽUNGLAMA I KUVAO KOKAIN": Odložen početak suđenja Cvijetiću i ostalima, jedan od optuženih nudi KUĆU OCA ZA SLOBODU

Bosna i Hercegovina -

Početak suđenja Bojanu Cvijetiću i optuženima za organizovani kriminal i međunarodnu trgovinu drogom, odložen je zbog nedolaska optuženog Harisa Hodžića koji je putem advokatice obavestio Veće Suda BiH da je bolestan.

Predsedavajući Veća Izo Tankić izdao je naredbu za privođenje Harisa Hodžića na naredni pretres zakazan za 20. decembar, prenosi Srpskainfo.

Kao jamčevinu nudi porodičnu kuću

Svi ostali optuženi, njih 17, došli su na pretres, kao i predstavnici optuženih pravnih lica.

Većina je na slobodi, osim Aleksandra Nikolića i Milivoja Todorovića kojeg je Nemačka izručila BiH.

Todorovićev branilac, advokat Igor Grkinić iz Bijeljine, uputio je predlog za ukidanje pritvora optuženom.

zatvor
foto: Shutterstock

U zamenu da izađe na slobodu, Todorović je ponudio kao jamčevinu porodičnu kuću oca, a u kojoj žive njegovi roditelji, supruga i deca.

– Optuženi je u ekstradicionom pritvoru bio sedam meseci, ukupno je u pritvoru bio 13 meseci. Obećaće da se neće kriti, niti se vidi motiv da napusti BiH – izjavio je branilac Grkinić koji je predložio sve mere zabrane za Todorovića, ako treba i tri puta dnevno da se javlja policiji.

Advokat je naveo da je Todoroviću pritvor produžavan samo zbog toga jer navodno, duži period nije bio dostupan.

Naveo je da je Todorović u Nemačkoj izgubio dokumente u taksiju i da je to prijavio policiji u Frankfurtu koja mu je savetovala da se obrati diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH.

Todorović je u predstavništvu prijavio nestanak dokumenata, dao svoje pune podatke i dobio je putni list.

– Imao je nameru da se vrati u BiH. Imao je karte „WizzAira“ za 7. novembar za let u Tuzlu. Otišao je na aerodrom i prilikom ukrcavanja u avion je uhapšen. Da li je to postupanje nekoga ko izbegava pravosudne organe – kazao je advokat Grkinić

Naveo je da je Todorović još u Frankfurtu bio obavešten zbog čega je uhapšen i da je prihvatio izručenje u BiH zahtevajući skraćeni postupak.

Advokat je napomenuo da su ostali svi pušteni da se brane sa slobode.

hapšenje, lisice, uhapšeni
foto: Shutterstock

Živeo u džunglama

Državni tužilac Dubravko Čampara ponovio je raniji stav kojim traži da se odbije predlog Todorovića za jamčevinu i ukidanje pritvora. Todorović je na aplikaciji Skaj imao kodno ime Mr. Si.

– Todorović je jako specifičan u odnosu na ostale optužene. To je čovek koji je duži niz godina živeo u Južnoj Americi. Živeo je po džunglama i kuvao kokain. Da je znao da Tužilaštvo poseduje njegove komunikacije, nikad ne bi došao na područje Evrope – rekao je Čampara.

Veću se obratio i Milivoje Todorović.

– Ako prihvatite jamčevinu i prvi put kad se ne pojavim spreman sam da potpišem svaku kaznu. Ja ću se odazivati pozivima suda, a sve što navodi Tužilaštvo je neistina – kazao je Todorović.

Veće će naknadno odlučiti o jamčevini.

Bojan Cvijetić, bivši savetnik Dragana Mektića u vreme kada je bio ministar bezbednosti i još 17 osoba optuženi su u predmetu s dokazima Skaj i Anom aplikacije.

Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od 2019. do 2021. godine, organizovali, isplanirali i realizovali međunarodno krijumčarenje opojnih droga, u količini većoj od 35 kilograma kokaina, krijumčarene uglavnom s područja Holandije i Belgije na područje BiH, kao i dalje skrivanje i krijumčarenje na području susednih zemalja, kao i Mađarske i Slovenije.

Nadalje, optuženi su za krijumčarenje više od 3.000 kilograma skanka, s područja Albanije kao i susednih zemalja na područje BiH, te dalje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regiona, kao i skladištenje veće količine skanka na području BiH, gde je pronađena i zaplijenjena količina od gotovo 316 kilograma, kao i krijumčarenje veće količine cigareta.

Optuženi se terete da su izvršenjem krivičnih dela stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su izvršenjem dela pranja novca ubacivali u legalne finansijske tokove, kupovinom većeg broja nekretnina, odnosno stanova, zemljišta, na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mesta, kao i više desetina uglavnom skupocenih motornih vozila.

Kurir.rs/Avaz/Preneo: M. N.

Bonus video:

00:12

MIKA ALEKSIĆ DANAS NIJE DOŠAO U SUD, BIO NA OPERACIJI: Očekuje se da suđenje bude odloženo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja