DOPUNIĆE GORIVO IZNAD REPUBLIKE SRPSKE: Američki F-16 danas nadleću BiH, SNSD najavio "odgovor" avionima od papira
Foto: Profimedia / AFP

SAOPŠTENJE AMBASADE BIH U SARAJEVU UOČI DANA RS

DOPUNIĆE GORIVO IZNAD REPUBLIKE SRPSKE: Američki F-16 danas nadleću BiH, SNSD najavio "odgovor" avionima od papira

Bosna i Hercegovina -

Ambasada SAD u BiH najavila je da će danas popodne dva američka borbena aviona F-16 izvesti, u saradnji s Oružanim snagama BiH, kopneno-vazdušnu vežbu na području Tuzle i Brčkog.

- Ovu misiju podržavaće i letelica KC-135 Stratotanker koja će obezbediti dopunu goriva u vazduhu za letelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska - navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je navela da se radi o "bilateralnoj obuci u sklopu naprednog stepena saradnje između dve vojske, koja doprinosi miru i bezbednosti na Zapadnom Balkanu i pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti".

Dodala je da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcepljenje i da će SAD delovati ukoliko neko pokuša da promeni taj osnovni element Dejtonskog sporazuma.

Američki borbeni avioni, navodi se, vratiće se u bazu odmah posle završetka misije.

- Sposobnost brzog razmeštanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projektuje snagu bilo gde u najkraćem mogućem roku i da deluju zajedno sa saveznicima i partnerima - navedeno je u saopštenju.

Prelet američkih borbenih aviona iznad BiH je u vreme kada se u Republici Srpskoj održava niz manifestacija povodom 9. januara, Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Povodom najave letova američkih borbenih aviona iznad BiH, portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević je rekao da RS "ima odgovor" - danas će pustiti "preko milion papiratnih aviona ispunjenih ljubavlju".

- Na vašu avijaciju i preteće avione F-16, mi ćemo pustiti svoju avijaciju – preko milion papirnih aviona ispunjenih ljubavlju za svojim ognjištem, svojom istorijom, svojom otadžbinom, svojom Republikom - napisao je Kovačević na društvenim mrežama.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

01:04

AVIONI KOJE AMERIKA DONIRA MOGU DA NOSE NUKLEARNO ORUŽJE Dimitrijević: Isporuka 40 letelica F-16 trajaće najmanje dve godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja