SEAD OTKRIO BLAGO IZ GVOZDENOG DOBA: Meštanin krenuo u šetnju šumom kod Travnika, a onda slučajno naišao na NEVEROVATNO OTKRIĆE
Foto: Francis Vachon / Alamy / Profimedia

hit

SEAD OTKRIO BLAGO IZ GVOZDENOG DOBA: Meštanin krenuo u šetnju šumom kod Travnika, a onda slučajno naišao na NEVEROVATNO OTKRIĆE

Bosna i Hercegovina -

Meštanin Travnika pronašao je slučajno tokom šetnje ostatke keramičkog posuđa iz gvozdenog doba.

Na šumskom putu na lokalitetu Gradina, nadomak sela Turići, koji je zbog proređivanja veštački podignute šume izgrađen pre dve godine, nedavno je pronađeno arheološko blago. Delove keramike slučajno je pronašao meštanin Sead Muslimović u jednoj od svojih svakodnevnih šetnji ovim područjem.

Muslimović priznaje da je do nesvakidašnjeg otkrića došlo slučajno, ali navodi da je zasigurno u svemu pomogla i njegova velika doza znatiželje.

- Naišao sam ovuda, nešto mi je zapelo za oko, struktura zemljišta. Štapom koji nosim sam pročačkao, ispali su fragmenti keramike, ali me je iznenadilo da su ispadali i dalje što sam više čačkao - navodi meštanin.

Muslimović svom otkriću u prvi mah nije pridao veliki značaj, međutim, nalaz je vrlo brzo potvrdila reč struke.

Adnan Busuladžić, profesor na odseku za arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pojasnio je da su pronađeni delovi nastali tokom gvozdenog doba.

- Nalazište turbetske Gradine u selu Turići, zabeleženo je u Arheološkom Leksikonu Bosne i Hercegovine pod brojem 78, no lokalitet je do sada neistražen - tvrdi profesor Busuladžić.

Aziz Ćatić, direktor Zavoda za urbanizam i zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa srednjobosanskog kantona, takođe navodi da na tom lokalitetu nije bilo arheoloških istraživanja.

Svi očekuju da će se nakon otkrivanja keramike lokalitet biti istražen.

Gvozdeno doba je najmlađi period praistorije koji smenjuje bronzano doba i traje do početka nove ere. Smatra se da se metalurgija pojavila u Evropi nekih 11 vekova pre nove ere.

(Kurir.rs/Nezavisne/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:05

PRONAĐENO BLAGO! Minđuše sa oznakom Nemanjića, EVO U KOM MUZEJU SE NALAZE: Neđene na grobnom mestu blizu crkve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track