"HAJ' UDARITE NA MENE, MIŠEVI" Bošnjak brani srpsku crkvu posle SRAMOTE u Konjicu! Protivi se skidanju trobojke, prete mu KLANJEM
Foto: Youtube/RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal/Društvene mreže

"HAJ' UDARITE NA MENE, MIŠEVI" Bošnjak brani srpsku crkvu posle SRAMOTE u Konjicu! Protivi se skidanju trobojke, prete mu KLANJEM

Bosna i Hercegovina -

Juče, na dan Svetog Stefana, u Konjicu se desio vandalski čin na nacionalnoj i verskoj osnovi, kada je sa jarbola na pravoslavnoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog skinuta srpska zastava, a nakon “okupljanja zabrinutih građana”, jer ih navodno “uznemirila”.

Nakon mitinga jednog dela Bošnjaka ispred crkve, došla je i policija, koja je umesto da zaštiti verski objekat, na kraju dozvolila skidanje zastave sa hrama Svetog Vasilija Velikog, posle čega su se okupljeni razišli.

Malobrojni Srbi u Konjicu posle ovog incidenta izjavili su da su uplašeni i uznemireni, s obzirom na tragičnu prošlost ovog grada. Naime, tokom Drugog svetskog rata i Građanskog rata 1990-ih lokalni Srbi su bili izloženi masakru i teroru, kako od ustaškog režima, tako i u novije vreme od zvaničnih organa lokalne policije.

Jedini koji se juče usprotivio vandalskom činu bio je Anis Kosovac, Bošnjak, ali pre svega čovek, za koga je javnost čula kada je pre nekoliko godina sagradio spomen kapiju u sećanje na ubijene dečake, Petra i Pavla Golubovića, koji su zajedno sa roditeljima streljani 2.jula 1992.godine i to od ruke službenih lica lokalne policije.

Kosovac je objavio svoju fotografiju upravo ispred pomenute pravoslavne crkve i čestitao Božić komšijama pravoslavcima, uz poruku:

- Haj udarite na mene, miševi!

Tada je protiv njega pokrenuta prava pravcata haranga…

Počeli su napadi na društvenim mrežama, najviše na lokalnoj Fejsbuk grušpi “Konjic juče, danas, sutra”, gde mu je čak prećeno i smrću…

“Preklao bi ga od uha do uha”, glasio je jedan od komentara na ovoj Fejsbuk grupi.

“Na kojim si ti drogama, dilera menjaj obavezno!”, glasio je drugi komentar.

Na to im je Anis Kosovac uzvratio na društvenim mrežama, poručivši:

- Jasno mi je da ih ima više od desetak kojima smeta zastava srpskog naroda na našoj crkvi, ali nije se smjela skinuti nipošto! Šta će sada Bošnjaci u Srpskoj!? Ovu desetoricu sigurno .urac boli za njih i Bosnu.

Anis se u sličnoj situaciji, sam protiv mnogih, našao i pre četiri godine, kada je sagradio spomenik ubijenim dečacima, a tom prilikom je izjavio:

- Ja neću da se uklopim u tu kolotečinu. Neću da ta deca, koja su ubijena, nemaju nikakav trag, spomenik. A svima drugima koji u tome vide problem neka je na njihovu sramotu, ako misle da ne treba da dignu spomen svojim nevino stradalim komšijama svojim druge veroispovesti, rekao je Kosovac.

Inače, pored Konjica se nalazi selo Bradina, gde je tokom Drugog svetskog rata bilo jedno od najvećih srpskih stratišta u zloglasnoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

(Kurir.rs/Serbian Times/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

03:32

SRBI I BOŠNJACI ZAJEDNO OBNAVLJAJU SVETINJU KOD SJENICE! Meštani sela Gonje: Fali nam novac za majstore, ALI CRKVU ĆEMO PODIĆI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja