ODRŽAN PARASTOS ZA ZLOČIN U SKELANIMA: Ubijeno 69, ranjeno 165 Srba! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

Stradanje Srba kod Srebrenice u januaru 1993. GODINE

ODRŽAN PARASTOS ZA ZLOČIN U SKELANIMA: Ubijeno 69, ranjeno 165 Srba! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

U Skelanima kod Srebrenice obeležena je 31 godina od ubistva 69 meštana ovog naselja koje su pobile muslimanske jedinice iz Srebrenice 16. januara 1993. godine, a ranjeno je 165 meštana.

Od 30 zarobljenih, polovina nije preživela mučenja u srebreničkim logorima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Grgur odao počast

Kod Centralnog spomenika u Skelanima kod Srebrenice juče je služen parastos za 305 srpskih stradalnika iz ovog mesta i okolnih sela u proteklom ratu, od kojih je 69 ubijeno na jučerašnji dan 1993. godine.

Parastosu koji je služio sveštenik skelanski Srđan Lalović, i osim članova porodica ubijenih i velikog broja građana, prisustvao je i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, te brojne delegacije opštinskih i regionalnih udruženja za negovanje tradicije oslobodilčakih ratova iz Srpske i Srbije.

Skelane
foto: Privatna arhiva

Narodni poslanik skupštine Srbije Uglješa Grgur, sa liste Aleksandar Vučić prisustvovao je parastosu ubijenim Srbima u Skelanima i položio je venac.

Skelane
foto: Privatna arhiva

Niko nije odgovarao

Od 305 ubijenih Srba iz Skelana i okolnih sela u posljednjem ratu više od polovine su bili civili, žene, dece i starci.

Nastavljajući etničko čišćenje srednjeg Podrinja i uništavanje svega što je srpsko, započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage od nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, napale su u zoru 16. januara 1993. godine srpska sela oko Skelana.

Muslimanske jedinice upale su u sela pre svanuća, ubijale i klale civile na spavanju u njihovim kućama, pljačkajući i uništavajući sve što su stigle. Tog dana ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, medu kojima i nekoliko dece.

Most preko kojeg se civilno stanovništvo jedino moglo prebaciti i pobeći u Srbiju u Bajinu Baštu bio je pod stalnom snajperskom vatrom, pa je u pokušaju bekstva, na mostu i u njegovoj blizini nastradalo najviše civila. Za ovaj zločin niko nije procesuiran.

Kurir.rs/ R. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja