LUKA PODIGAO KREDIT I OTVORIO SVOJ RUDNIK: Već ima 10 kopača, poslovi za sada idu dobro, a dnevnica više nego poštena (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/Srećko Stipović

hit

LUKA PODIGAO KREDIT I OTVORIO SVOJ RUDNIK: Već ima 10 kopača, poslovi za sada idu dobro, a dnevnica više nego poštena (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vek vezao je uglavnom za rudnike na opštini Zenica.

Doglod je pre nešto više od dve godine odlučio da podigne kredit i otvori svoj rudnik uglja nakon što je zatvoren rudnik Stranjani u kome je radio 11 godina. Salih inače potiče iz rudarske porodice i navodi da mu je otac svojevremeno odbio odštetu za povredu na radu od 30.000 tadašnjih maraka da bi mu u tom rudniku zaposlili dva sina.

Navodi da za sada poslovi idu dobro i da desetak radnika solidno zarađuje.

- Radimo kako radimo! Nije baš najbolje, ali nije ni najgore. Imamo platu: ne moramo da idemo po svetu - kaže Doglod i navodi da je zadovoljan.

Problem predstavlja nedostatak radne snage pa kopačima Salih nudi dnevnicu 200 KM za 10 sati rada plus hranu.

Na području između Tetova i Stranjana kod Zenice nalazi se desetine rudarskih jama u kojima radi više stotina radnika. Dobro bi bilo kad bi im vlasti dodelile koncesije za iskopavanje uglja za minimalan novac jer rudnici će se i dalje zatvarati, a rudari ostajati bez posla.

Mnogima je ovo jedini način da prežive sa svojim porodicama.

(Kurir.rs/Nezavisne/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:36

OTVOREN RUDNIK BAKRA I ZLATA! Predsednik Vučić najavio mesta za 1.200 radnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track