SKANDAL U BOSNI: Doktori pisali sebi dežurstva koja nisu odrađivali, pa im plata išla i do 5.000 EVRA
Foto: Shutterstock

istraga u toku

SKANDAL U BOSNI: Doktori pisali sebi dežurstva koja nisu odrađivali, pa im plata išla i do 5.000 EVRA

Bosna i Hercegovina -

Unsko-sanski kanton i Kantonalna bolnica Dr Irfan Ljubijankić u Bihaću već godinama imaju iste probleme. Najveći – male plate.

Ipak, prema posljednjim informacijama koje stižu iz ovog kantona, čini se da su neki lekari niskim platama sami odlučili stati u kraj, pa su upisujući sebi pripravnosti i dežurstva i kada to nisu - dobijali plate i do 10 hiljada maraka. Trenutno je u procesu ispitivanje situacije.

Proteklih dana u Bihaću glasine - iz Kantonalne bolnice na videlo je izašla informacija da su pojedini lekari sebi upisivali dežurstva i pripravnosti čak i onda kada nisu bili na poslu. Osim što se tako ispostavilo da dežuraju i po 20 dana zaredom, njihove plate su više od 10 hiljada maraka.

Informacije se proveravaju

Informacije se proveravaju, a iz Sindikata lekara kažu da ovo ne mogu prećutati, prenose mediji.

"Neki lekari su dobili enormne plate, upitno je vođenje evidencije o prisustvu na radu. Zahtevam od nadležnih - direktora, Upravnog odbora, drugih institucija sistema - da što pre provedu istragu o tome", kazao je Amir Rekić, predsednik Sindikata lekara i stomatologa USK-a.

Stav uprave bolnice da je reč samo o nagađanjima. Kažu, plate se isplaćuju na osnovu kolektivnog ugovora, no na onim odeljenjima na kojima radi samo jedan lekar - ima odstupanja, izveštava "FTV".

"Ima problem gde je odeljenje i gde je samo jedan lekar. Taj lekar živi bukvalno 24 sata u bolnici i normalno je da on kroz sistem rada ima enormno visoku platu u odnosu na ostale radnike - zato što je on svaki dan na poslu", objašnjava Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Sprovodi se istraga

Je li reč o javnoj tajni, potpuno normalnoj praksi ili nagađanjima - mišljenja su podeljena. Iako, navodno, ne postoji ništa sporno, istraga se svejedno provodi. Osude stižu, ali i pitanje hoće li novac biti vraćen?

"Kako se to moglo dešavati, je li u tom nekom lancu ili hijerarhiji u ustanovi došlo do propusta i nepravilnog evidentiranja? Ukoliko jeste - da se oni koji su to radili kazne, a da se taj novac vrati. Sindikat najoštrije osuđuje takvu praksu", poručuje Rekić.

Kako prenosi atvbl, iz resornog ministarstva još ne žele pred kamere – ipak, kažu, u dogovoru sa direktorom, u toku je analiza dodele dežurstava. A, dok se ne desi nešto konkretno, za građane ostaje samo jedno pitanje - koliko dežurstava u mesecu je potrebno da se konačno smanje liste čekanja?

(Kurir.rs/ atvbl.rs/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:35

MOJ DOKTOR OTVORIO 2 MESECA BOLOVANJE I OTIŠAO U KOSTARIKU Stojanović o zloupotrebi prava: Telefonom zovu iz Grčke, OVO TRAŽE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track