OMILJENI UGOSTITELJ MEĐU MLADIMA: Neuobičajena praksa vlasnika kafića iz Srpca oduševila sve
Foto: Shutterstock

OMILJENI UGOSTITELJ MEĐU MLADIMA: Neuobičajena praksa vlasnika kafića iz Srpca oduševila sve

Bosna i Hercegovina -

Srpčani koji popiju koju čašicu više tokom noćnih izlazaka ne bi trebalo da brinu kako da sednu za volan zahvaljujući vlasniku jednog kafića, Momiru Adamoviću, koji pijane goste besplatno razvozi kućama.

Na ovu nesvakidašnju ideju došao je pre dve godine kada je odvezao jednog rođaka u alkoholisanom stanju, a sa sestrom Sanjom se pobrinuo da vrati i njegov automobil.

"Kada se to pročulo, još nekoliko gostiju je počelo da traži da ih vozim i tada sam shvatio da je to sigurnije za sve nas. I mene moja majka nestrpljivo čeka svaku noć kada odem u izlazak pa tako i ja ne moram da razmišljam da li su bezbedno stigli, iako ne razumem zašto ljudi dolaze automobilima u noćni provod i opijaju se, a znaju da moraju da se vrate svojim domovima. Možda i zbog toga što sam oduvek bio sportski tip i alkohol me nije privlačio u toj meri", priča Momir.

Do sada je odvezao na stotine gostiju među kojima prednjače mlađi muškarci, ali kako kaže, dešava se da i pijane djevojke prenosi preko kućnog praga.

"Imao sam svakakvih situacija pa čak i onih kada sam duplo veće i teže goste unosio u stubište pa se vučemo jedni po drugima uz stepenice, a na nesreću, uvek se radi o višim spratovima. Roditelji se šokiraju kada im dovedemo decu u sitne sate, ali budu zahvalni što smo ih vratili na sigurno. Sestra mi najviše pomaže jer me posle poveze automobilom, a kada se devojke zapiju onda ih ona prevozi, a ja dođem po nju“, kazao je Momir.

U nekoliko navrata je imao pun automobil pijanih gostiju, a znalo je da se desi da ih razvozi na četiri različite lokacije i do 20 kilometara udaljenosti. Bilo je i slučajeva kada je vozio povređene goste u hitnu pomoć pa čak i one iz drugih kafića.

"Za nas je petak najudarniji dan u sedmici i tada su svi, što bi se reklo, u punom gasu. Leti ima najviše posla i tada ih vozimo ne samo vikendom već i radnim danima, a mladi naročito vole da se opuste tokom praznika, na šta smo već navikli. To su uglavnom lokalni meštani, ali nam dolaze posetioci i iz drugih gradova na preporuku prijatelja, ali ne zbog opijanja već zbog dobrih žurki“, rekao je Momir.

Ono što ga zabrinjava jeste to da mladi mnogo više piju nego ranije i kako kaže, to su uglavnom mladići i devojke u dvadesetim godinama, mada ima i mlađih punoletnih lica jer se granica zrelosti pomerila i sve ranije se ulazi u pubertet. Smatra da ih svojim primerom ne podstiče da više konzumiraju alkohol, već naprotiv, da to rade umereno i odgovorno jer goste ne prevozi iz komercijalnih već iz drugarskih razloga.

"Na to ne gledam kao na iskorišćavanje jer su svi gosti moji dobri poznanici i sa njima se svakodnevno družim. U svakom trenutku možemo jedni druge pitati za neki savet ili mišljenje, zajedno činimo jedan veliki kolektiv i njihova bezbednost mi je oduvek bila na prvom mestu“, istakao je Momir.

Taksi

Nakon što je zaživela neobična ideja mladog srbačkog ugostitelja pune ruke posla imala je i prva taksi služba u Srpcu.

automobil, vožnja, volan, kola
foto: santi rattanaburi / Alamy / Alamy / Profimedia

"Prošle godine je počeo sa radom taksi prevoz u Srpcu i do tada nisam poznavao čoveka koji ga je pokrenuo. Jednog dana je došao da se upoznamo i počastio me pićem, rekavši da ima pregršt poziva mladih da ih vozi do mog kafića i nazad tako da mi je drago što smo, na neki način, dali doprinos ovoj preduzetničkoj delatnosti“, rekao je Momir.

Fakultet

Momir studira na Saobraćajnom fakultetu na Panevropskom univerzitetu “Apeiron” u Banjaluci i narednog meseca ima zakazan termin za odbranu diplomskog rada. Njegova sestra Sanja je student Medicinskog fakulteta u Banjaluci na studijskom programu Sanitarno inženjerstvo.

(Kurir.rs/Atvbl/Preneo: A.N.)

Bonus video:

15:04

STARI KAFANAC I POSLEDNJI BOEM BEOGRADA: Čuvena Gita sa Save od 16-te godine je u kafani, a danas je ŽIVA LEGENDA prestonice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track