NEVEROVATAN SLUČAJ ZLOUPOTREBE BOLOVANJA: Doktor muškarcu naložio da “održava trudnoću”!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

NEVEROVATAN SLUČAJ ZLOUPOTREBE BOLOVANJA: Doktor muškarcu naložio da “održava trudnoću”!

Bosna i Hercegovina -

Vest da je doktor muškarcu u Kneževu u BiH napisao da održava trudnoću, obišla je tu državu. Dok je mnogi smatraju bizarnom, drugi lekarskom greškom, treći pokreću vruću temu o zloupotrebi bolovanja, sintagmi o kojoj bi najviše da pričaju poslodavci. Ipak to pitanje interesuje i nadležne, zbog miliona koje isplaćuju za refundacije.

Malo ko nije čuo o slučaju doktora koji je muškarcu iz Kneževa otvorio bolovanje – jer održava trudnoću. Sudeći po dosadašnjoj istrazi, nije zloupotreba već greška lekara u šifrarniku oboljenja. Pritužba do sada nije evidentirana u Fondu zdravstvenog osiguranja.

“Ne možemo detaljno govoriti o tome, moguće da se dogodila greška, ali ne možemo ulaziti u detalje, jer nismo postupali po tome, niti smo dobili zahtev”, kaže lekar Dobriša Radić.

Doktor Rade Dujaković nedavno je zbog pritiska poslodavca, a zbog bolovanja koje je otvarao pacijentikinji koja boluje od karcinoma, dao otkaz.

“Aha, doktor je potpisao doznaku, ja ću doktora za gušu…Tako se devet mojih kolega našlo na tapetu”, priča Dujaković.

Stvari nikada nisu crno-bele, a zdravlje stanovništva je zapušteno, kažu u banjalučkom Domu zdravlja. Porodični lekari opterećeni su i brojem pacijenata, ali i papirologijom. Ističu, revnosno rade svoj posao.

“Ja ne mogu konkretno da vam kažem neke primere da li postoji zloupotreba bolovanja, verovatno je bilo, i biće. Mi gledamo pacijenta, on nam govori svoje tegobe, mi njega lečimo, pregledamo, neke stvari su vidljive okom, neke se mogu klinički dokazati. Neke ne, može da izgleda savršeno pacijent, ali postoje neke sitaucije koje ukazuju da mu treba period mirovanja, da se izdvoji od posla”, navodi Vedrana Antonić Kovljenović, specijalista porodične medicine.

Kurir.rs/N1/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track