IMAO SKORO 60 MODELA MERCEDESA Stojan je verovatno SVETSKI REKORDER, ima 86 godina, planira da kupi još jedan OVO JE NJEGOVA PRIČA
Foto: Printscreen/Youtube

IMAO SKORO 60 MODELA MERCEDESA Stojan je verovatno SVETSKI REKORDER, ima 86 godina, planira da kupi još jedan OVO JE NJEGOVA PRIČA

Bosna i Hercegovina -

Hrvat iz Hercegovine Stojan Miličević (86) iz nemačkog Kalva je verovatno rekorder po broju novih "mercedesa" koje je kupovao poslednjih 55 godina. Tokom života vozio je između 55 i 60 "mercedesa" i svi su bili u njegovom vlasništvu.

Njegov sin Željko Miličević, koji ga je nominovao u izboru za "Hercegovca godine", kaže kako mu je otac poslednjih 55 godina, gotovo svake godine kupovao novi "mercedes", a poslednjeg je kupio 2023. U avgustu će ponovo kupiti potpuno novi automobil, naravno, iste marke.

"Ljubav prema 'mercedesu' je Hercegovcima u krvi, sa smeškom je otkrio 86-godišnji penzioner.

Stojan Miličević je rođen u Slipčićima, u opštini Mostar. Tu je završio i osnovnu školu, a u Mostaru je pohađao srednju školu. Vojni rok je služio u Skoplju. Od 1960. do 1966. godine bio je zaposlen u fabrici "Ložionica" u Mostaru, a uz posao je igrao i fudbal, za Slipčiće mostarsku Lokomotivu.

mercedes
foto: Printscreen/Youtube

Stojan je u Nemačku stigao 1966, gde je godinu dana radio kao građevinski radnik. Potom se 1967. zaposlio u fabrici "Mercedes-Benz Sindelfingen". Ta se fabrika smatra jednom od vodećih svetskih centara za sigurnost, inovacije i dizajn u proizvodnji vozila više i luksuzne klase u globalnoj proizvodnoj mreži.

U toj fabrici Stojan je ostao do 1998. godine kada je otišao u penziju.

Od kad je u penziji, Stojan sa suprugom Ankom jedan deo godine provodi u Hercegovini, odnosno u Čapljini, a drugi u nemačkom Kalvu. Stojan i Anka su roditelji troje djece i imaju dvoje unučadi.

Možda je i posao u fabrici "Mercedesa" bio razlog što se Stojan zaljubio u te automobile jer ih je u svom životu, kaže, imao više od 50, i to novih, "mercedesa". Danas u svom vlasništvu ima dva.

Svoj prvi "mercedes" Stojan je, kaže, kupio davne 1969. godine, i od tada do danas gotovo svake godine kupuje novi.

"U proteklih 55 godina bio je vlasnik oko 50 novih 'mercedesa', a ovaj poslednji koga je preuzeo u martu 2023. jačine je čak 307 KS ( y ). Osim što je gotovo svake godine vozio novi 'mercedes' u nekoliko navrata je imao u svom vlasništvu i po dva. Dakle, u svom vlasništvu je imao između 50 i 60 'mercedesa", rekao je Stojanov sin Željko Miličević.

Sin Željko ističe kako se taj podatak može proveriti u fabrici "Mercedes Benz Sindelfingen".

"Na žalost, nemamo fotografije svih tih 'mercedesa', ali imamo fotografiju njegovog prvog iz 1969. godine. Naime "Mercedesovi" radnici imaju pravo i nakon odlaska u penziju, uz veliki popust, kupovati nove automobile i to sve do kraja života", kaže Željko Miličević.

Iako ima 86 godina, Stojan i dalje planirati da kupuje i vozi "mercedese", a novog će da kupi u avgustu.

Značajno je napomenuti da u Nemačkoj ne postoji granica do koje godine vozač sme da vozi.

Nominacija za "Hercegovca godine"

Ljubav prema "mercedesima" bila je i razlog da Željko Miličević svog oca nominuje u izboru za "Hercegovca godine".

"Mislim da je to zaslužio. Prati taj izbor, podržava ga i mislim da je nominacija kruna njegove ljubavi prema 'mercedesima", kaže Željko Miličević.

Inače, reč je o izboru koji organizuje udruženje "Hercegovka godine" i koji je ove godine izazvao veliku pažnju, pogotovo Hercegovaca u iseljeništvu.

Kurir.rs/fenix-magazin

Preneo: R.J.

Bonus video:

02:38

Neobičan hobi Slobodana iz Užica, on je strastveni kolekcionar malih četvorotočkaša

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track