BRAĆA PODNO MANJAČE UZGAJAJU PRAVE ŠAMPIONE: Kod Anđelića šarplaninci žive kao carevi, a ovako izgleda jedan njihov dan
Foto: Shutterstock

ŠARPLANINAC, JEDAN OD SIMBOLA SRPSKOG NARODA

BRAĆA PODNO MANJAČE UZGAJAJU PRAVE ŠAMPIONE: Kod Anđelića šarplaninci žive kao carevi, a ovako izgleda jedan njihov dan

Bosna i Hercegovina -

Šarplaninci su veoma odani psi, izuzetne hrabrosti, koji bez greške “obavljaju svoj posao” čuvanja stada ili domaćinstva, spremni da se suprotstave i mnogo jačem protivniku. Iako je reč o borbenoj pasmini, nikada ne bi nekoga povredili, a svoj život bi dali da zaštite dete.

Ovako opisuju svoje ljubimce braća Petar i Goran Anđelić iz pitomog sela Krupa na Vrbasu, podno Manjače. U ovom bajkovitom mestu vredna braća već sedam godina uz mnogo požrtvovanosti i ljubavi druguju sa šarplanincima. Njihovo prostrano imanje postalo je pravi raj za ove planinske ponosne grdosije, među kojima su i neki okićeni šampionskim titulama, piše Glas Srpske.

Daleko od gradske vreve i užurbanosti Anđelići i njihovi psi žive u skladu sa prirodom, šetajući po planinskim proplancima i istražujući šumske puteljke. U tome ih ne mogu sprečiti ni duboki snjegovi, ni debele zime. Naprotiv! Prema rečima mladih vlasnika, ovi kraljevi među ovčarskim psima uživaju valjajući se i trčeći po snegu. Tada su najbolje raspoloženi.

"Zbog svoje veličine mogu da izgledaju zastrašujuće i spremni su da izađu na megdan vuku ili medvedu, ali su, s druge strane, pitomi i umiljati prema vlasniku. Snegu se raduju poput dece. Svaki dan proveden sa njima je prilika za neko novo otkriće, novu avanturu“, kažu braća.

Da su ovako želeli da provode vreme, Petar i Goran su znali još od malih nogu. Spajajući dečačku ljubav prema psima, ali i strast za takmičenjem, ovi mladići su postali prepoznatljivi kao vrsni uzgajivači šarplaninaca ne samo u banjalučkoj regiji nego i šire. Za uzgoj ove vrste odlučili su se zbog njihove plemenitosti, ali i predanosti vlasniku.

"Ne zahtevaju previše pažnje u odgoju, ali im je potrebno prostranstvo, čega ovde ne manjka. Šarplaninac je skroman pas u svakom pogledu, pa i prilikom ishrane, ne jede mnogo u poređenju sa svojom veličinom, ali je zato darovit kad su ljubav i odanost u pitanju“, objasnio je Petar Anđelić.

Prema Petrovim rečima, uzgajanje šarplaninaca nije samo hobi već mnogo više od toga. Naglašava da ovi moćni psi nisu samo njihovi ljubimci već i prijatelji u mnogim avanturama.

"To je za nas način života. Kada sam prvi put video ove pse, znao sam da ću ljubav i utočište pružiti bar jednom od njih, a sada, evo, našim imanjem defiluje čak šest šarplaninaca i jedan tornjak“, kaže ponosno Petar ne skidajući pogled sa svojih četvoronožnih prijatelja.

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak dodaje da su snaga, hrabrost i vernost šarplaninaca neverovatni.

"Čuvar je po instinktu, pa mu nije potrebna klasična dresura. Veoma su odani svom vlasniku, ali su nepoverljivi prema strancima. Miran i dobroćudan pas, po potrebi može da bude oštar. Zna šta mu je povereno na čuvanje i neće dozvoliti da neko uđe na posed“, kaže Petar i dodaje da mu mnogo znači podrška njegovog dve godine mlađeg brata Gorana.

Tokom dugogodišnjeg uzgoja ove rase Anđelići su stekli dragoceno iskustvo, koje rado dele sa drugima. Njihova briga i ljubav prema psima inspirisale su mnoge da brinu o životinjama sa istom pažnjom kao što to čine ova braća, poznata po gostoljubivosti i srdačnosti. Priliku da ga ugoste na njihovom imanju imao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, kojem su Anđelići darovali mladunče tornjaka. Prema lepoti njihovih pasa nisu ostali ravnodušni ni posetioci brojnih izložbi.

"Takmičenja su prilika da pokažemo svetu koliko su naši psi posebni“, kaže uglas ovaj dinamični duo.

I njihovi rezultati govore sami za sebe, redovno osvajaju prva mesta na ovim nadmetanjima.

"Na takmičenjima predstavljamo lepotu, građu i spremnost naših pasa, ali, ipak, ono što sve opčini jeste povezanost čoveka i životinje“, ispričao je Petar.

šarplaninac
foto: cenaStudio / Alamy / Alamy / Profimedia

Petar i Goran ponosno ističu da je jedna od ženki iz njihovog uzgoja bila šampion BiH i Srbije u lepoti. Na specijalizovanoj izložbi u Temerinu osvojili su prvo mesto sa štenetom i postali vlasnici titule “najlepša beba”. Takođe, prvo mesto tada je pripalo i ženki veteranki.

Međutim, za ove mladiće najvažnija nagrada nije trofej ili plasman na takmičenju, već osećaj povezanosti sa svojim ljubimcima.

"Ljubav i odanost prema životinjama nas čini boljim ljudima, a vreme provedeno sa njima nema cenu. Pažnja koju im svakodnevno nesebično poklanjamo višestruko nam se vrati“, kaže Petar Anđelić.

(Kurir.rs/Atvbl/Glas Srpske/Preneo: A.N.)

Bonus video:

09:29

KAD SINIŠA KAŽE OVU REČ KOLT POSTAJE PRAVI SUPER PAS Odrastao uz životinje, a šarplaninac mu je bio heroj OTKRIO TAJNU DOBRIH PASA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track