ADNAN IZ BOSNE LAGAO DA RADI KAO BIBLIKOTEKAR U SIRIJI: Tvrdio da je bio humanitarac, ali istina je bila mnogo JEZIVIJA
Foto: EPA/ MARTIN DIVISEK

ADNAN IZ BOSNE LAGAO DA RADI KAO BIBLIKOTEKAR U SIRIJI: Tvrdio da je bio humanitarac, ali istina je bila mnogo JEZIVIJA

Bosna i Hercegovina -

Sud Bosne i Hercegovine osudio je državljanina te zemlje Adnana Ćatića na tri godine zatvora nakon što je on priznao krivicu po optužnici koja ga tereti za terorizam, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Ćatić je bio optužen zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamska država (ISIS) na teritoriju Sirije i učestvovanje u njenoj vojsci koja je tamo ratovala, i to u razdoblju od čak deset godina, pa tako spada među državljane BiH koji su proveli najviše vremena u terorističkim organizacijama.

Prvo tvrdio da je bio u Siriji kao humanitarac

Uhapšen je u novembru 2023., posle deportacije u BiH iz Turske, gde je boravio nakon što je napustio Siriju 2021. Prema podacima do koje je došlo Tužilaštvo BiH, Ćatić je bio snajperista i ranjen je dok ratovao za ISIL.

Njegova odbrana se temeljila na tvrdnji kako je on u Siriji zapravo bio humanitarac, odnosno kako je tamo radio kao bibliotekar, ali to nije mogao i da dokaže. Na kraju je ipak priznao navode iz optužnice, a na temelju tog priznanja sud mu je izrekao trogodišnju zatvorsku kaznu.

ISIS, Islamska Država
foto: Handout / Alamy / Alamy / Profimedia

Pre odlaska u Siriju, Ćatić je bio pripadnik zajednice radikalnih islamista koja je delovala u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

(Kurir.rs/Index/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track