ŠVERCOVALI DROGU U IZNOSU OD 250.000 EVRA: Optužen član kriminalne bande Sake Bibića, jedan već PRIZNAO KRIVICU
Foto: Avaz.ba

OPTUŽEN ZA ŠVERC

ŠVERCOVALI DROGU U IZNOSU OD 250.000 EVRA: Optužen član kriminalne bande Sake Bibića, jedan već PRIZNAO KRIVICU

Bosna i Hercegovina -

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Radovana Damjanovića, člana međunarodne kriminalne organizacije, optuženom za šverc više stotina kilograma droge.

Tužilac Posebnog odela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv optuženog Radovana Damjanovića, rođenog 1987. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, u periodu decembra 2019. do kraja 2021. godine, postupajući u okviru zajedničkog plana i međusobnog dogovora, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi, kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, a koju grupu je organizovao ranije optuženi Sako Bibić (državljanin Severne Makedonije i BiH), koja se bavila međunarodnim prometom većih količina opojne droge marihuana - skank, delujući na području BiH, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU.

U optužnici se navodi da je optuženi, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija, zajedno sa drugim njemu poznatim osobama, izvršio međunarodni nezakoniti prenos opojne droge marihuana - skank u količini od oko 200 kilograma, u dva navrata po 100 kg, prvo iz BiH u Nemačku, a potom iz Srbije u BiH, a u drugom navratu prvobitno iz Srbije u BiH, a koju drogu su potom na nezakonit način pokušali prevesti u Nemačku i zemlje EU radi plasmana na ilegalnom narko-tržištu u tim državama.

Optuženi se tereti da je počinio krivično delo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim delom neovlašteni promet opojnim drogama.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je sud i potvrdio.

Jedan od članova bande priznao krivicu

Tužilaštvo BiH je u februaru 2023. godine podiglo optužnicu protiv celokupne bande koju je predvodio Sako Bibić. U okviru optužnice zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrednosti većoj od 300.000 KM.

Članovi krim-grupe su Eldar Hujić, Admir Halimanović, Alem Zukić, Đoko Komar, a u junu je Zukić priznao krivicu te je osuđen na na godinu dana zatvora, novčanu kaznu u iznosu od 4.000 KM te oduzimanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 2.000 eura.

(Kurir.rs/ Klix.ba/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track