U AKCIJI RAZBIJANJA NARKO KARTELA U BIH UHAPŠENI I VISOKI POLICIJSKI FUNKCIONERI Policija objavila detalje: Pretreseno 30 lokacija
Foto: Shutterstock, Ilustracija

U AKCIJI RAZBIJANJA NARKO KARTELA U BIH UHAPŠENI I VISOKI POLICIJSKI FUNKCIONERI Policija objavila detalje: Pretreseno 30 lokacija

Bosna i Hercegovina -

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) saopštilo je večeras da su u akciji „Blek taj 2" uhapšene 23 osobe, koje se dovode u vezu sa narko kartelom "Tito i Dino". Među uhapšenima je i vršilac dužnosti direktora Policije Federacije BiH (FUP) Vehid Munjić, kao i šef Specijalne policije FUP Mustafa Selmanović.

Uhapšen je i sarajevski biznismen Gordan Memija, kao i direktor Kantonalne bolnice u Zenici Tarik Zulović.

Iz MUP KS večeras su objavili inicijale svih uhapšenih, među kojima su i tri ženske osobe.

U saopštenju se navodi da je akcija sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH, da su u njoj prikupljeni dokazi iz kriptovanih Skaj i Anom aplikacija, kao i da su podršku u sprovođenju akcije pružili FBI, DEA i Europol.

Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo danas su izvršeni pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata, a uhapšeni se sumnjiče za organizovani kriminal, pranje para , primanje mita i zloupotrebu službenih ovlaštenja, navedeno je u saopštenju.

Svi uhapšeni su na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP Kantona Sarajevo.

Narkobos Edin Gačanin, zvani Tito, sklopio je u novembru prošle godine sporazum sa Tužilaštvom u Holandiji i osuđen je na na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion evra zbog krijumčarenja droge.

Gačanin je najveći balkanski narko-bos, ima holandsko državljanstvo, a od marta prošle godine je na američkoj "crnoj listi".

Rodom iz Sarajeva, Gačanin je u svoj kartel uključio članove svoje porodice i prijatelje iz BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track