PENZIONER GODINAMA ILEGALNO DOVODIO NEGOVATELJE IZ BIH U NEMAČKU Nastavio da radi i kada ga je policija otkrila, ovo mu je kazna
Foto: Shutterstock

PENZIONER GODINAMA ILEGALNO DOVODIO NEGOVATELJE IZ BIH U NEMAČKU Nastavio da radi i kada ga je policija otkrila, ovo mu je kazna

Bosna i Hercegovina -

Regionalni sud u nemačkom gradu Laufen osudio je penzionera (72) na dve godine jer je godinama ilegalno dovodio negovatelje iz Bosne i Hercegovine.

Slučaj je otkriven na graničnim prelazima kada su policajci kod njegovatelja pronašli falsifikovana dokumenta, pozivna pisma i ostalu neophodnu dokumentaciju za rad u Nemačkoj, prenosi “Passauer Neue Presse”

Kako prenose nemački mediji, postoje dokazi za 102 slučaja pojedinačnog dovođenja u Nemačku, a penzioner je navodno uzimao proviziju od 100 do 150 evra po negovatelju. On je osuđen za samo 29 slučajeva, kod kojih postoje nepobitni dokazi. Pored dvogodišnje uslovne kazne, penzioner je kažnjen sa 5.000 evra, a tokom pretresa mu je oduzeto još 16.000 evra.

Ono što je posebno interesantno jeste da je on nastavio sa ovom praksom i nakon što je saslušan u policiji, dakle, znajući da je policija “provalila” njegovu ilegalnu šemu. Inspektori su ubeđeni da postoji još veći broj neotkrivenih slučajeva.

Iz policije kažu da je negovateljima iz BiH ovaj penzioner davao jasne instrukcije šta će reći pri ulasku u zemlju.

Međutim, on je na sudu rekao da je sve učinio iz najbolje namere, jer je želeo pomoći.

“Nisam to radio zbog novca, već sam samo želeo pomoći ljudima koji nisu imali novca za profesionalnu njegu”, rekao je on. Naime, poučen slučajem svoje majke, kada nije mogao pronaći odgovarajućeg negovatelja, on je počeo sa ovom šemom, a zatim je i nastavio.

On sam je pravio sve faslifikate: od pozivnih pisama pa do izmenjenih memoranduma zvaničnih instutucija. Uprkos profesionalno urađenim kopijama, one su otkrivene na čak dva njemačka granična prelaza nakon čega je policija pokrenula istragu.

Kurir.rs/Nezavisne novine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track