"VRANJEŠ POSTUPIO NA USTAVAN NAČIN": Košarac poručio da Konaković nema zakonsko pravo da kreira spoljnu politiku BiH
Foto: RTRS

OGLASIO SE zamenik predsedavajuće Saveta ministara

"VRANJEŠ POSTUPIO NA USTAVAN NAČIN": Košarac poručio da Konaković nema zakonsko pravo da kreira spoljnu politiku BiH

Bosna i Hercegovina -

Staša Košarac, zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH, pozdravio je i apsolutno podržao odluku ambasadora BiH u Beogradu Aleksandra Vranješa da Srbiji ne uruči "protestnu notu" ministra spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedina Konakovića, budući da je reč isključivo o Konakovićevom ličnom stavu, a ne usaglašenom i zvaničnom stavu BiH.

- Konaković nema ustavno i zakonsko pravo da kreira spoljnu politiku, jer je to pitanje u ustavnoj nadležnosti Predsedništva BiH. Ni Predsedništvo BiH, kao ni Savet ministara BiH, o tome se nisu izjašnjavali, a kamoli dali saglasnost. Reč je o jednostranoj i neustavnoj akciji aktuelnog ministra spoljnih poslova BiH, koji na perfidan način pokušava da se obrati zvaničnim institucijama Srbije u vezi sa održavanjem Svesrpskog sabora - napisao je Košarac na Instagramu.

Za razliku od Konakovića, kaže, ambasador Vranješ je postupio na ustavan način, štiteći ustavne nadležnosti institucija na nivou BiH.

- Predstavnici Srpske na zajedničkom nivou će i dalje nastaviti da upozoravaju na neustavne prakse Konakovića, koji je umislio da ima pravo da vlastite političke opservacije iznosi kao zvanične stavove BiH. To je klasična uzurpacija institucija i zloupotreba ovlaštenja sa kojom se mora prestati - rekao je Košarac.

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je juče da nije ni doneo niti je uručio protestnu notu Srbiji povodom Svesrpskog sabora.

(Kurir.rs/RTRS/Preneo: N. V.)

Bonus video:

01:46

SRBIJA JE DALA DO ZNANJA DA NE PRISTAJE NA TE USLOVE Stručnjaci o cilju SAD na prostoru BiH: Izmišljeni sukobi postaju stvarni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track