LGBT AKTIVISTI TRAŽE: Zabraniti Partiju penzionera
Foto: Reuters

Zahtev

LGBT AKTIVISTI TRAŽE: Zabraniti Partiju penzionera

Crna Gora -
Crnogorske nevladine organizacije LGBT Forum Progres i Hiperion tvrde da ova partija podstiče mržnju prema LGBT osobama

PODGORICA - Crnogorske nevladine organizacije LGBT Forum Progres i Hiperion pozvale su Ministarstvo unutrašnjih poslova da pred Ustavnim sudom pokrene postupak za zabranu rada Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI), zbog, kako navode, širenja mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama.

U tim NVO napominju da je, u skladu sa zakonom, zabranjeno delovanje partije čiji su ciljevi usmereni, između ostalog, na kršenje ustavom zajamčenih ljudskih prava i sloboda i izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne, verske i druge mržnje ili netrpeljivosti.

Oni navode da je predsednik PUPI Vojo Vuletić povodom izbora simbola za “Akademsku šetnju ponosa” u Nikšiću kazao da treba sprečiti obesmišljavanje zvezde petokrake i poručio onima koji je smatraju univerzalnim simbolom da ih je "uhvatilo istorijsko slepilo". U LGBT Forumu Progres i Hiperionu su tim povodom istakli da je PUPI, osim iznošenja stava o upotrebi simbola Povorke ponosa u Nikšiću, otišla značajno dalje čime se ta partija, kako kažu, opredelila za ugrožavanje ustavom zagarantovanih ljudskih prava i sloboda direktno izazivajući i podstičući mržnju prema LGBT osobama.

Partija udruženih penzionera i invalida je, između ostalog, ocenila da okupljanje LGBT osoba u Nikšiću treba shvatiti kao protivprirodni blud i da simbol tog okupljanja umesto petokrake treba da bude crveni fenjer.

Iako je ovaj politički subjekat marginalan, njegovi javni istupi otežavaju i onemogućavaju društveno prihvatanje LGBT osoba, što je jedan od strateških ciljeva Vlade Crne Gore, i podstiču dalju diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama, navedeno je u saopštenju LGBT Foruma Progres i Hiperiona, prenosi Televizija Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track