CRNA GORA: Povrće, voće i odeća jeftiniji za 0,5 odsto, hoteli i restorani poskupeli za 3,1 odsto
Foto: Thinkstock

Potrošaćke cene

CRNA GORA: Povrće, voće i odeća jeftiniji za 0,5 odsto, hoteli i restorani poskupeli za 3,1 odsto

Crna Gora -
Alkohol, duvan i komunikacije ostale na junskom nivou

PODGORICA - Potrošačke cene su u julu na crnogorskom tržištu bile u padu za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, objavio je crnogorski zavod za statistiku Monstat.

Iz Monstata je saopšteno da su najveći uticaj na mesečni pad cena imala pojeftinjenja povrća, voća, obuće, goriva i maziva, čvrstih goriva i odeće, prenose crnogorski mediji.

Posmatrano po glavnim grupama, mesečna deflacija zabeležena je u kategorijama: odeća i obuća za 1,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 0,8 odsto, prevoz 0,6 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva za 0,3 odsto, ostali proizvodi i usluge 0,2 odsto i zdravlje za 0,1 odsto.

Rast cena na mesečnom nivou registrovan je u grupi hoteli i restorani za 3,1 odsto, dok su cene u kategorijama alkoholna pića i duvan, pokućstvo i rutinsko održavanje stanova, komunikacije, rekreacija i kultura i obrazovanje ostale na nivou iz prethodnog meseca.

U Crnoj Gori su u julu potrošačke cene u poređenju s istim mesecom prošle godine porasle 1,9 odsto, dok su u prvih sedam meseci, u odnosu na uporedni period, skočile 1,5 odsto.

Pratite KURIR i na VAJBERU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track