Najnovije vesti

BLAGO CRNOGORCIMA: Kredite u francima vraćaće po kursu na dan zaključenja ugovora!
Foto: Thinkstock

Donet novi zakon

BLAGO CRNOGORCIMA: Kredite u francima vraćaće po kursu na dan zaključenja ugovora!

Crna Gora
01:32h
Predstavnici udruženja korisnika kredita smatraju da će im biti olakšano vraćanje preostalog duga, pošto će imati fiksni iznos preostale glavnice i vrednosti rate

PODGORICA - U Crnoj Gori sutra stupa na snagu Zakon o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u evre, a fiksna kamatna stopa sada iznosi 8,2 odsto na godišnjem nivou.

U Crnoj Gori kredite u "švajcarcima" davala je jedino Hipo-Alpe-Adrija banka, koja je obavezna da u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona, izvrši konverziju kredita odobrenih u francima, po važećem zvaničnom kursu na dan sklapanja ugovora, prenose crnogorski mediji.

Ista obaveza važi i za kredite koje je banka raskinula, pošto kupac nije plaćao rate na vreme. Osnovicu za konverziju predstavlja iznos koji je klijent dobio u banci u trenutku zaključenja ugovora. Banka je dužna i da po konverziji kredita u evre izvrši novi obračun kredita s uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

Kako je navedeno u zakonu, banka taj obračun mora da ponudi korisnicima kredita u roku od 45 dana od stupanja zakona na snagu. Za nadzor nad primenom zakona zadužena je Centralna banka. Hipo-Alpe-Adrija banka je ovim povodom saopštila da će postupiti po zakonu i podzakonskim aktima koje pripremi Centralna banka i da neće tražiti ocenu njihove ustavnosti od Ustavnog suda.

Predstavnici udruženja korisnika kredita, kojih ima oko 600, smatraju da će im biti olakšano vraćanje preostalog duga, pošto će imati fiksni iznos preostale glavnice i vrednosti rate, koji više neće zavisiti od kursa franka prema evru.Zbog znatnih promena u kursu na štetu evra, proteklih godina njima je, bez obzira na otplate, rastao iznos glavnice, a rate su bile i duplo veće.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja