DUNJA MIJATOVIĆ: Crna Gora da ispita policijske akcije protiv demonstranata
Foto: Fonet

Sloboda izražavanja osnovno pravo

DUNJA MIJATOVIĆ: Crna Gora da ispita policijske akcije protiv demonstranata

Crna Gora -
Pripadnici medija moraju biti u stanju da izveštavaju o pitanjima od javnog interesa na slobodan i bezbedan način, rekla je zvaničnica OEBS-a

Dunja Mijatović, predstavnik OEBS-a za slobodu štampe je u ponedeljak pozvala na "transparentnu" istragu incidenata koji su doveli do pritvaranja novinara Dražena Živkovića i Gojka Raičevića. Obojica su suočeni sa prekršajnim prijavama zbog njihovog izveštavanja o antivladinih protesta.

"Pripadnici medija moraju biti u stanju da izveštavaju o pitanjima od javnog interesa na slobodan i bezbedan način", rekla je zvaničniCA OEBS-a. "Agencije za sprovođenje zakona su odgovorne za zaštitu novinara i verujem da će ova hapšenja biti temeljno i brzo ispitana."

Novinar Marko Milačić, lider Pokreta za neutralnosti, takođe je pritvoren, a tokom protesta u nedelju napadnuta je zgrada TV Pink M, što je rezultiralo povredom drugog novinara.

Delegacija Evropske unije u Podgorici je pozvala "sve strane da pokažu uzdržanost" i poštuju zakon.

"Dok demonstranti treba da poštuju zakon i da se uzdrže od nasilja, prekomerna upotreba sile od strane vlasti je takođe neprihvatljiva. Istovremeno, sloboda izražavanja je osnovno pravo. Novinari bi trebalo da profesionalno rade i uživaju slobodu da neometano obavljaju svoj posao," saopštila je delegacija EU.

Najmanje 10.000 nezadovoljnih građana Crne Gore protestovalo je u nedelju uveče u Podgorici tražeći odlazak premijera Mila Đukanovića, formiranje prelazne vlade i fer izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track