RUSI NEĆE CG U NATO: Milova težnja da uđe u alijansu je protiv volje naroda
Foto: Dado Đilas

Reakcija

RUSI NEĆE CG U NATO: Milova težnja da uđe u alijansu je protiv volje naroda

Crna Gora -
Ruska Državna Duma trebalo bi sutra da usvoji izjavu kojom će se usprotiviti ulasku Crne Gore u NATO

S takvim stavom u nacrtu izjave, objavljene danas na sajtu Dume, poslanici će se obratiti poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentima džava članica NATO i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a.

U dokumentu koji je prethodno odobrio Komitet za međunarodne odnose, ocenjuje se da "blokovski pristup osiguranju bezbednosti, uvlačenje novih država, posebno uprkos volji naroda, u vojne alijanse, predstavlja politički instrument iz vremena 'hladnog rata'".

Navodi se da "težnja režima (premijera Crne Gore) Mila Đukanovića, koji je na čelu države već 15 godina, da uđe u NATO, protivureči volji većini naroda te države".

"Veštačko guranje Crne Gore u NATO je direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu, gaženje sećanja na nevine žrtve bombardovanja 1999. godine", navodi se u nacrtu izjave. U dokumentu se ocenjuje da namera Podgorice o ulasku u NATO "nanosi težak udarac tradicionalnim prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima".

Đukanović je 11. septembra primio ruskog ambasadora Sergeja Gricaja koji je, kako je saopštila Vlada Crne Gore, kazao da "rukovodstvo Rusije nikada nije dovodilo u pitanje pravo Crne Gore, kao nezavisne države, za ostvarivanje spoljnopolitičkih prioriteta, uključujući evropske i evroatlantske aspiracije".

"Izbor Crne Gore je suveren izbor koji će Rusija poštovati", rekao je ambasador Gricaj, prema tom saopštenju. Đukanović je ponovo 13. novembra primio Gricaja koji je tada, kako je saopštila crnogorska vlada, preneo "poznatu zabrinutost Moskve zbog kursa Crne Gore prema skorom stupanju u NATO, što može ozbiljno uticati na pogoršanje rusko-crnogorskih odnosa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track