ANDRIJA MANDIĆ: Milo neće rušiti sam sebe, već je kupio poslanike
Foto: Aleksandar Jovanović

Političke igre crnogorskog premijera

ANDRIJA MANDIĆ: Milo neće rušiti sam sebe, već je kupio poslanike

Crna Gora -
Predsednik vlade Crne Gore najavio juče da će zatražiti od parlamenta proveru poverenja njegovoj vladi. Opozicija veruje da ovim potezom on namerava da nadmudri sve i ućutka kritike

PODGORICA - Premijer Crne Gore Milo Ðukanović najavio je juče da će zatražiti proveru poverenja svojoj vladi.Kako je naglasio, on ne želi da pristane na zahtev opozicije i formira prelaznu vladu, koja bi vodila zemlju do izbora.Posle Nove godine- U što kraćem roku, u nekoliko narednih dana, a po proceduri koja se podrazumeva, tražiću da se ispita političko poverenje ovoj vladi da bismo zaista videli da li ta vlada u ovom sastavu može nastaviti da funkcioniše do izbora ili ćemo se, eventualno, suočiti s tim da neko drugi ima parlamentarnu većinu i prepustiti im formiranje vlade - rekao je Đukanović.On je dodao da je proceduru nemoguće pokrenuti pre Nove godine iz tehničkih razloga.Na pitanje da li će na dnevni red doći i pitanje poverenja predsedniku parlamenta Ranku Kneževiću, on je rekao da o tome ne želi da nagađa.- Bilo bi neodgovorno licitirati s tim, jer zaista prvo moramo da dobijemo odgovor da li je ova vlada politički legitimna. Nema više nijednog razloga da živimo u neizvesnosti. Ako smo želeli da odgodimo suočavanje sa tom istinom zbog poziva u NATO, uspeli smo u tome. Šta će se desiti, videćemo - rekao je Đukanović.Crnogorski premijer je ponovio da je za njega i njegovu Demokratsku partiju socijalista neprihvatljiva ideja o prelaznoj vladi jer je to „nezaslužena privilegija“.Neće sa opozicijom- Nisam spreman da se o tome dogovaram, ali jesam o raznim drugim formama kako da vam pomognemo da otklonite sumnje i da ne bude zloupotrebe državnih resursa, da imamo čist izborni proces i da imamo kredibilnu vlast - poručio je juče premijer Milo Đukanović.Nastavak protestaOve ideje crnogorskog premijera opozicija nije prihvatila s oduševljenjem.- To je obično Đukanovićevo foliranje! „Proverava poverenje“ svoje vlade zato što je uspeo da kupi podršku pojedinih poslanika. Time želi da zbuni javnost i da ubedi međunarodnu zajednicu da uživa veliko poverenje u parlamentu, ali sve to nije istina. Demokratski front će nastaviti da na ulicama traži privremenu vladu, ali bez učešća Mila Đukanovića. Vlast sa njim je vlast koja krade na izborima! Ne pristajemo na rekonstruisanu vladu ili proveru poverenja, treba nam nova vlada, i to bez Đukanovića - rekao je Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, za Kurir.

Nebojša MedojevićSALONSKA OPOZICIJA HOĆE U VLADUPremijer Milo Ðukanović je odbio prelaznu vladu jer zna da bi tako bila sprečena zloupotreba državne, tvrdi funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević.On je rekao da je da pojedine stranke pregovaraju sa Milom.- Možda žele da uđu u postojeću vladu. Tako bi Ðukanović zadržao kontrolu nad najvažnijim službama, a salonskoj opoziciji omogućio da uđe u Vladu i iz vlasti vodi kampanju za izbore, koje bi Ðukanović ponovo pokrao - naveo je Medojević u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track