EVO KO STIŽE IZ AMERIČKOG ZATVORA U CRNU GORU: Bombaš Bin Ladena počinje novi život sa đetićima!
Foto: Printscreen Vijesti.me

Gvantanama se uskoro zatvara

EVO KO STIŽE IZ AMERIČKOG ZATVORA U CRNU GORU: Bombaš Bin Ladena počinje novi život sa đetićima!

Crna Gora -
PODGORICA - Pentagon je objavio da su u sredu ujutro u Crnu Goru prebacili zatvorenika iz Gvantanama

Zatvorenik Abdul Aziz Al-Suvejdi (41) , jemenskog porekla, poslat je u Crnu Goru, kako bi započeo novi život posle 13 godina provedenih u američkom zatvoru.

Jemenac je prvi zatvorenik koji je u Crnu Goru transportovan iz Gvatanama. On se je bio osumnjičen da je bio "trener bombašima Osame bin Ladena" u Avganistanu. Ipak, kako pišu mediji, od 2010. je "predstavljao zanemarljivu pretnju po SAD", i "od svojih branilaca je uvek tražio mogućnost da nastavi obrazovanje".

Navodi se da se Jemenac odlično služi engleskim jezikom, te da je u zatvoru studirao dva programa - matematiku i engleski jezik."Njegov cilj je bio da se pripremi za život van Gvatanama", kazao je njegov advokat.

Kako je saopšteno iz Vlade, Crna Gora je prihvatila da primi zatvorenika iz humanitarnih razloga.

"Crna Gora je prihvatila da, u okviru humanitarnog programa pomoći rešavanju pitanja zatvaranja baze Gvantanamo u istoimenom zalivu na Kubi, preuzme odgovornost za resocijalizaciju i povratak porodici jednog državljanina Jemena koji je niz godina boravio u Gvantanamu.

U ovom humanitarnom programu učestvuje većina evropskih i susednih zemalja među kojima su, između ostalih, Nemačka, Italija, Rusija, Mađarska, Slovačka, Bosna i Hercegovina i mnoge druge", navodi se u saopštenju Vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track