HOROR NA PROKLETIJAMA: Klinci snajperima love po planini, ubiće nekog čoveka!
Foto: Profimedia

Alarmantno pismo direktora NK Prokletije

HOROR NA PROKLETIJAMA: Klinci snajperima love po planini, ubiće nekog čoveka!

Crna Gora -
PLAV - Direktor Nacionalnog parka "Prokletije“ Enes Drešković smatra stanje krivolova na Prokletijama i u samom Nacionalnom parku alarmantnim.

Navodi da je samo u poslednje vreme ubijeno pet divokoza, tri srne, nekoliko zečeva, dve divlje svinje i jedan tetreb, te da su u krivolovu korišćeni i snajperi. Zbog toga krivolov smatra opasnim i po građane.

On je zato uputio pismeni dopis načelniku Odeljenja bezbednosti Plav Džemalu Šabotiću u kome naglašava da su analiziranjem trenutne situacije na osnovu izveštaja sa terena došli do vrlo zabrinjavajućih podatka koji se odnose na razvijenost i prisustvo krivolovaca na teritoriji Nacionalnog parka ''Prokletije''.

"Ukoliko u obzir uzmemo i činjenicu da su sva ova dela izvršena oružjem različitih kalibara pa i snajperima, za koje izvršioci ovih dela nemaju urednu zakonsku dokumentaciju, to je potreba za zajedničkom, sveobuhvatnom akcijom svih nadležnih državnih organa, planinarskih kluba, civilnog sektora, građana i medija, potrebna kako bi otkrili izvršioce pomenutih nehumanih dela i sprečili nova", kaže Drešković.

Spreman je, kaže, da javno da sve informacije i imena pojedinaca za koje osnovano i opravdano sumnja da imaju takvu vrtsu naoružanja i da su pojedini među njima potencijalni izvršioci tih nedela.

"Ono što dodatno zabrinjava jeste da se u većini slučajeva radi o mlađim licima koja sa tom vrstom naoružanja predstavljaju potencijalnu opasnost i za građane. Takođe ostaje upitno ko je sve od njih član lovačkih organizacija iz Plava i Gusinja i zašto niko ne reaguje na rastući broj ovih lica kao i njihovih nedela", pita se Drešković.

On je pozvao nadležne državne institucije i organizacije da reaguju.

(CDM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track