KRIVOKAPIĆ: Stanje u medijima gore je nego devedesetih!
Foto: Profimedia

Ocena predsednika crnogorske skupštine

KRIVOKAPIĆ: Stanje u medijima gore je nego devedesetih!

Crna Gora -
PODGORICA - Predsednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić ocenio je danas da je stanje u medijima u Crnoj Gori "gore" nego devedesetih i pozvao medije da "otvore prostor za demokratiju"

Krivokapić je takvu ocenu saopštio na skupu "Sloboda izražavanja i odgovornost medija" koju Skupština Crne Gore organizuje sa Savetom Evrope u Budvi. Na skupu učestvuju predsednik Saveta Evrope Torbjorn Jagland, predstavnik Venecijanske komisije, novinari, predstavnici civilnog sektora i medijski eksperti.

Predsednik Skupštine je mišljenja da politika, kapital i mediji zloupotrebama pokušavaju da "preuzmu slobodu društva". Krivokapić je naveo da je Crna Gora u oblasti medija "napravila iskorak zakonskom regulativom koja je već desetak godina na snazi", ali i ocenio da je danas stanje "daleko gore od onoga što su zakonodavci hteli" i još "gore nego tokom ratova devedesetih".

"Tada su zagađivači medijskog prostora u nešto verovli, u veliku Srbiju, Miloševićevu Jugoslaviiju. U nešto se verovalo, a sada vere nema... Sada postoji suvi ekonomsko-finansijski interes i zaštita moći po svaku cenu", ukazao je on. Indirektno je, u tom smislu, pomenut Javni servis.

"I to je gora dijagnoza nego 90-ih, jer svako je političko vreme bez vere najgore vreme. Pogotovo kada tu destrukciju rade poslenici medijske reči", rekao je Krivokapić. Predsednik Skupštine je kazao da ne pripada onima koji veruju da će se mediji razvijati kako se bude razvijala demokratija.

"Niti politička elita niti mediji nemaju pravo na toliku komociju. Oni treba da otvore prostor za demokratiju", zaključio je Krivokapić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja